Fellángoltak az összecsapások a dél-szudáni fővárosban

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának békítő felszólítása ellenére hétfőn újra fellángoltak a harcok a dél-szudáni fővárosban, Jubában Salva Kiir elnök és rivális alelnöke, Riek Machar erői között. A csütörtökön kezdődött összecsapásokban eddig csaknem háromszáz ember vesztette életét.

A Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy helikopterek lőtték Machar politikai és katonai központját, valamint tankok masíroztak az utcákon. Egy ENSZ-tisztségviselő jelentette, hogy az ENSZ helyi képviseletei közelében újra tűzpárbaj tört ki a szemben álló csapatok között.

Egyelőre nem tudni, kik vezetik a harcokat vagy ki áll nyerésre. Szakértők amiatt aggódnak, hogy Kiir és Machar kezéből kicsúszhat a csapatok irányítása.

A harcok miatt eddig több ezren hagyták el Jubát, sokan egy 28 ezer főnek menedéket nyújtó ENSZ-táborban húzták meg magukat.

Riek Machar volt a felkelők vezetője a 2013-ban kezdődött, két évig tartó dél-szudáni polgárháborúban, majd egy megegyezés után nemzeti egységkormányt hozott létre Kiirrel.

Megfigyelők attól tartanak, hogy a jelenlegi események újra véres polgárháború küszöbére sodorhatják a világ legfiatalabb országát. A szegénységgel küzdő Dél-Szudán öt éve, 2011. július 9-én vált függetlenné Szudántól.

Tárgyalásra szólították fel az Afrikai Uniót

A befolyásosabb helyi szervezetek rádión keresztül sürgették a harcok beszüntetését, mindhiába.

„Kivétel nélkül elítéljük az erőszakcselekményeket” – írták rádióban beolvasott közleményükben az ország vallási vezetői. „Lejárt az ideje a hadviselésnek, jelenleg egy békés nemzet létrehozásán kellene dolgozni.”

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 15 tagja egyhangúlag elfogadott nyilatkozatában arra szólította fel a térség országait és az Afrikai Uniót, hogy „a válság kezelése érdekében határozott hangnemben tárgyaljanak a dél-szudáni vezetőkkel”. A BT jelezte: megerősíti a világszervezet dél-szudáni misszióját (UNMISS), és azt kérte a régióban található államoktól, hogy készüljenek fel csapataik bevetésére, mert a BT igényt tarthat rájuk.

Rendkívüli lépések

Egy ENSZ-tisztségviselő közölte, hogy egy kínai békefenntartó meghalt, 12 társa pedig megsebesült a dél-szudáni fővárosban zajló harcokban. A kínai védelmi minisztérium értesülései szerint vasárnap este tüzérségi találat érte a világszervezet dél-szudáni missziójában szolgáló kínai kéksisakosok páncélozott harcjárművét. A csapat egy menekülttábort őrzött Jubában.

A történtek nyomán a kínai hadsereg rendkívüli lépéseket tett sebesült katonáinak ellátása és a Dél-Szudánban szolgáló kínai békefenntartók biztonságának fokozása érdekében.

Az összecsapások miatt Japán úgy döntött, hogy kimenekíti kormányzati segélymunkásait Dél-Szudánból – mondta Szuga Josihide kormányzati szóvivő hétfőn. Ezenkívül egy katonai személyszállító repülőgép várja azokat a japán állampolgárokat, akik úgy döntenek, hogy a harcok miatt elhagyják az afrikai országot. Szuga szerint nagyjából 70 japán civil él Jubában, értesüléseik szerint mindegyikük biztonságban van. Rajtuk kívül a szigetország 350 katonai mérnöke dolgozik Dél-Szudánban az infrastruktúra újjáépítésén.

ENSZ-állomásokat is támadás ért

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a harcok azonnali befejezését követelte vasárnapi közleményében, és jelezte: visszahívja a jubai nagykövetség diplomáciai személyzetének nem létfontosságú szolgálatot végző tagjait. John Kirby külügyi szóvivő egyúttal elővigyázatosságra intette az amerikai állampolgárokat.

„Az ellenségeskedés beszüntetését sürgetjük”, és reméljük, hogy az ország politikai vezetői mielőbb visszatérnek a tárgyalóasztalhoz – mondta Shantal Persaud, az UNMISS szóvivője.

Persaud hozzátette, hogy hétfőn az ENSZ jubai székhelye és egy repülőtér melletti központ közelében is harcok zajlottak. Vasárnap több ENSZ-állomást ért támadás.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa „a leghatározottabban elítélte a Jubában zajló harcok eszkalálódását”, és aláhúzta, hogy a civilek és az ENSZ személyzete elleni támadások háborús bűncselekménynek minősülhetnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »