Feljelentés a cikkünk nyomán

Hiánypótlásra hivatkozik a Fidesz, ezért kerülhetett négy nappal korábbi dátum és eredeti iktatási szám a letelepedési kötvényt áruló cégek dokumentumaira. Ennek azonban ellentmond, hogy a többi közvetítő cég esetében módosult az iktatószám, amikor azok hiányzó dokumentumot utólag pótoltak.

Okirat-hamisítás alapos gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tesz két, letelepedési kötvényeket forgalmazó cég ügyében az Együtt – közölte szombaton az ellenzéki párt az MTI-vel. A lépést azzal indokolták, hogy a Magyar Nemzet szombati számában idézett dokumentumok tanúsága szerint a liechtensteini hatóságok által bepecsételt dátumnál négy nappal korábban érkezett meg a magyar országgyűlés gazdasági bizottságához az a két kérvény, amelyeket a hercegségben bejegyzett közvetítő vállalkozások adtak be a letelepedési államkötvények forgalmazásának engedélyezésére.

Mint ismert, lapunk az Országgyűlés gazdasági bizottságnál kérvényezett iratbetekintés során bukkant azokra a dokumentumokra, amelyeken eltérő dátumok voltak feltüntetve. Két, Liechtensteinben bejegyzett, közvetítő vállalkozás esetében tapasztaltuk azt, hogy a hercegség igazságügyi hivatala által kiadott igazoláson – a dátumbélyegzők szerint – négy nappal későbbi időpont volt feltüntetve, mint ahogy az a magyar gazdasági bizottsághoz beérkezett volna. Nagy kérdés, hogyan érkezhetett be a gazdasági bizottsághoz 2013. május 23-án az az igazolás, amit a liechtensteini hatóság csak május 27-én adott ki a VolDan Investments Ltd. és az S&Z Program Ltd. cégeknek.

Az iktatási szám megváltozott

A 24.hu portálhoz eljuttatott Fidesz-közlemény szerint minden vállalkozásnál volt mód a hiánypótlásra, és a hiánypótlás keretében beérkezett dokumentumokat az eredeti iktatószám és érkezési dátum szerint iktatták. – A vonatkozó cégnek éppen azért kellett hiánypótlást beadni, mert nem igazolta Liechtenstein közjegyző pecsétjével a tulajdonosát – közölte a Fidesz. Ennek némileg ellentmond, hogy az iratbetekintés során lapunk azt tapasztalta: a hiánypótlással érkeztetett dokumentumok iktatási száma megváltozott. A többi közvetítő cég által pótolt dokumentumok archiválási példáját követve ugyanis a VolDan Ltd. esetében alkalmazott GIB/42/2013-as bizottsági iktatószámnak, a GIB/42-1/2013 iktatási számra kellett volna módosulnia egy esetleges hiánypótlás esetén. A lapunk által közölt dokumentumon azonban az eredeti, GIB/42/2013-as iktatószám van feltüntetve, vagyis ez alapján hivatalosan nem történt hiánypótlás.

A közvetítő cégek busás haszna

Más furcsaságok is kiderültek a hivatalos papírokból. A dokumentumok szerint a VolDan Ltd. ügyvezetője és egyben tulajdonosa Josef Gabriel Hermann, akinek húsz cég van Liechtensteinben a nevén. Az alapító okiratban szerepel Walter Christoph Wachter neve is, aki szintén több cégben szerepel, ezek közül a legérdekesebb, hogy a mai napig aktív S&Z Program Ltd. igazgatója is egy személyben. Ez utóbbi cég egyébként úgy nyilatkozott a gazdasági bizottságnak, hogy a Damaszkuszban élő szír állampolgár, bizonyos Zina Akkad Watter az egyedüli tulajdonosa a vállalkozásnak. A különböző tulajdonosi kör nehezen értelmezhető, hiszen a két vállalkozást ugyanazon a napon alapították, és a cégbejegyzésről szóló határozatot mindkettőjük esetében 17 óra 26 perckor nyomtatta ki a liechtensteini cégbíróság. A letelepedési konstrukció lényege, hogy az Európai Unión kívülről érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró, azaz 93 millió forint névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, fél év után letelepedési engedélyt kapnak. Az állampapírt azonban csak közvetítő cégeken keresztül lehet lejegyezni, amelyek busás haszonra tehetnek szert.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben is megjelent. A megjelenés időpontja: 2015. 10. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »