Felgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma

Felgyorsult a földi élővilág hatodik kihalási hulláma

PÁRIZS. Az eddig véltnél gyorsabb a földi élõvilág hatodik kihalási hulláma, amely az állatfajok "biológiai megsemmisülésében" nyilvánul meg – figyelmeztettek az amerikai Stanford Egyetem és a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem kutatói az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányukban.

A szakemberek a gerincesek felét kitevõ 27 600 madár-, kétéltû, emlõs és hüllõfaj egyedszámcsökkenését vették górcsõ alá, és külön vizsgálták 177 emlõsfaj populációjának alakulását 1990 és 2015 között. Megállapították, hogy a gerincesek több mint 30 százaléka csökkent mind a populációt, mind a földrajzi megoszlást tekintve. "A Föld a populációcsökkenés és a fajok földrajzi értelemben vett kipusztulásának hatalmas eseményét éli át, amelynek negatív következményei lesznek az ökoszisztéma mûködésére és a civilizáció fennmaradásához létfontosságú készletekre" – írták a szakemberek.   

A 177 vizsgált emlõs fajról megállapították, hogy legalább 30 százalékkal csökkent valamennyi földrajzi megoszlása, 40 százaléknak jelentõs mértékben – több mint 80 százalékkal – csökkent az egyedszáma.   

A 26 700 faj egyharmadának, 8851-nek csökkent a populációja és földrajzi megoszlása, holott ezek a fajok nem tartoznak a veszélyeztetettek közé.   

"Számos emlõsfaj, amely egy-két évtizede még relatív biztonságban volt, ma már veszélyeztetett" – olvasható a tanulmányban, amely példaként hozza fel a gepárd, az orangután, az oroszlán, a tobzoska és a zsiráf populációjának tömeges méretû csökkentését.   

A szakemberek szerint leginkább az Ázsia déli és délkeleti részén élõ állatokat érinti az egyedcsökkenés. Valamennyi vizsgált nagytestû emlõs földrajzi megoszlásának 80 százaléka csökkent.   

Az emlõsök mintegy 40 százaléka, köztük az orrszavú, az orangután, a gorilla és számos nagymacska a jövõben csak elterjedési területük 20 százalékán fognak élni – figyelmeztettek.   

A kutatók az állatok egyedszámcsökkenését élõhelyük eltûnésének, a források túlfogyasztásának, a környezetszennyezés, az invazív fajok betolakodása és a betegségek számlájára írják. A klímaváltozás is egyre nagyobb mértékben járul hozzá a kihalási hullámhoz – vélik a kutatók.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »