Felgyorsítja a szövetkezést a Covalact okozta válság

Felgyorsítja a szövetkezést a Covalact okozta válság

A gazdák összefogásra való buzdításával keres gyors és hatékony megoldást a felső-háromszéki tejtermelők problémáira a Kovászna megyei agrárkama­ra, miután a sepsiszentgyörgyi Covalact Rt. úgy döntött, egyoldalúan felbontja a tejátvételre vonatkozó szerződéseket. 

9_fabrica_covalact_sfantul_gheorghe_2_150976_b

Kozma Béla, az agrárkamara vezetője a Krónika érdeklődésére elmondta, az intézmény azt javasolta, hogy a felső-háromszéki szarvasmarhatartók által tavaly létrehozott Kézdi Lacto Coop idén ősszel hozzon létre ernyőszervezetet az illyefalvi, a szé­kelykeresztúri és csíkszépvízi tejbegyűjtő központokkal, hogy a régióbeli gazdáktól összegyűjtött tejet korszerű körülmények között tudják tárolni és feldolgozni.

„A Co­valact szerződésbontása nyilván felgyorsította az eseményeket” – ismerte el Kozma Béla, aki szerint a saját feldolgozót ilyen rövid idő alatt nem tudják létrehozni, ehhez forgótőkére lenne szükség. Mint mondta, tárgyalnak egyesületek, közbirtokosságok képviselőivel és gazdákkal is, akik pénzzel is hozzá tudnak járulni a szövetkezet működéséhez. Abban bíznak, hogy összegyűl a pénz egy nagyobb, tízezer liter kapacitású tejszállító autó megvásárlására, és az első hónapokban Székelykeresztúrra, az ottani, szövetkezeti rendszerben működő feldolgozóba tudják vinni a tejet.

„Mi nem tejgyárat akarunk, hanem tejfeldolgozót – ez lenne a következő lépés. Árban úgysem tudjuk felvenni a versenyt a nagyokkal, de minőségben igen. Ha a gazdák megértik, hogy minőséget kell szavatolni, ha a vásárlók legalább egy kis hányada megérti, hogy a helyi terméket részesítse előnyben, akkor már nyert ügyünk van” – magyarázta az agrárkamara elnöke. Kozma Béla hozzátette, bár az ottanihoz képest a teljes itthoni infrastruktúra gyerekcipőben jár, dél-tiroli mintára próbálják felépíteni a szövetkezetet. Megtudtuk, egyelőre még csak körvonalazódik a megoldás, ki kell dolgozni a logisztikát, hogy a létrehozandó ernyőszervezet közös irányítással, könyveléssel működhessen.

A megyeszékhelyi Covalact tejfeldolgozó egyébként április 10. óta már nem veszi át a kézdiszentléleki, kézdiszentkereszti, lemhényi és be­recki gazdák tejét, a kézdialmási tejtermelők pedig május 10-éig kap­tak határidőt. Az ozsdolai, mar­tonosi, nyújtódi, szászfalusi és sárfalvi gazdák június 10-éig adhatják le a tejet a Covalactnak.

Ahhoz képest, hogy a régióban több százra tehető az állattartó gazdák száma, a Kézdi Lacto Coop szövetkezet tavaly novemberben alakult meg az Agrosic Közösségek Közti Társulás, az Ozsdolai Szarvasmarhatartó Gazdák Egyesülete és mindössze hét magánszemély társulásával. A társulást Fejér László Ödön parlamenti képviselő kezdeményezte.

A szövetkezet létrehozásának célja az volt, hogy az állattartó gazdák ne banikért értékesítsék a tejet, hanem a nyersanyagot dolgozzák fel, és így nagyobb jövedelemre tegyenek szert, ne legyenek kiszolgáltatva a nagy tejfeldolgozók által megszabott tejáraknak. A szakemberek többször is hangsúlyozták, a jelenlegi krízis megelőzhető lett volna, ha a gazdák hamarabb rájönnek a társulás létrehozásának a fontosságára.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »