Felgyorsítanák a menedékkérők áthelyezését

Összeült Berlinben Angela Merkel, Jean-Claude Juncker, Francois Hollande és 20 nagy nemzetközi cég igazgatója. A legvalószínűbb, hogy a megbeszélésen szó esett a digitalizációról, a Brexitről, de szó eshetett arról is, hogy jövőre szeretne az európai integráció egy új szerződést csinálni.

A franciák és a németek egy különleges szerződéssel kapcsolódnak egymáshoz 1963 óta, és mindig előkészítik a nagy változásokat – mondta az M1 Ma reggel című műsorában Gálik Zoltán a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke szerint ezek a számok “világosan mutatják, hogy hatékony fellépéssel megtörhető az embercsempészek üzleti modellje”. A számok azonban azt mutatják – mondta Gálik Zoltán, hogy 160 ezer emberben állapodtak meg tavaly az állam- és kormányfők, és összesen 5500-6000 embert sikerült ennek a mechanizmusnak a keretében áthelyezni. Ez részben azt jelenti, hogy Görögországból és Olaszországból a már ott lévő menedékkérelmi eljárásokat kellett átvenni, illetve tervbe volt véve az, hogy Törökország Libanon területén lévőknek a menedékkérelmi eljárást kezdeményezi. De sokáig, 1-2 hónappal ezelőttig, 100-200 ember volt, aki részt vette ezekben a programokban, most felemelkedett ez a szám 5-6 ezerre.

Az EU 2001-ben csinált egy vészhelyzeti rendszert, amiben ideiglenes védelemben lehetne részesíteni hatalmas mennyiségű bevándorló esetén az embereket, de ez soha nem lépett életbe, mert minősített többséget nehéz lenne ebben a kérdésben elérni – magyarázta Gálik Zoltán.

Az Afganisztánból, Szíriából, Irakból érkezett menekülteket -, bár közölük nagyon sok embernek elfogadják a menedékkérelmét – nagyon nehéz visszaküldeni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »