Felfüggeszthetik az Azomureş környezetvédelmi engedélyét

Felfüggeszthetik az Azomureş környezetvédelmi engedélyét

Akár a környezetvédelmi engedélyét is bevonhatják a marosvásárhelyi Azomureş vegyipari üzemnek, amennyiben október 28-a után sem tartja be a megengedett zajszintet. A marosvásárhelyi üzemet idén egyszer figyelmeztetésben részesítette, míg három alkalommal megbírságolta a környezetvédelmi őrség a sorozatos szabálytalanságok miatt.

azomures_2_blg_b

Míg az elmúlt években az Azomureş főként a szinte folyamatos légszennyezése miatt került a figyelem középpontjába, az ipari kolosszus újabban fónikusan is árt Marosvásárhely és a környék lakóinak. Idén valósággal áradtak a panaszok a környezetvédőkhöz, akik méréseik során megállapították, hogy ezek túlnyomó része jogos.

A környezetvédelmi ügynökség vizsgálataiból kiderült, hogy a vegyi üzem kerítésénél a zajszint a megengedett maximális 65 decibel helyett több ízben is elérte a 70–75-öt. Ez a zaj leginkább Meggyesfalva lakóit zavarta, de szinte ugyanilyen bántó volt a Promenada Mall vásárlói vagy a President szálloda vendégei számára is. Ugyanakkor az órákig tartó erős zúgás a környező falvak csendjét is megtörte.

„Az az érdekes, hogy ezek a gondok az elmúlt évben lezárult modernizálási folyamat után jelentek meg. Az Azomureş korszerűsítette a technológiáját, ezzel együtt viszont újabb, zajt produkáló tényezők jelentek meg” – nyilatkozta lapunknak Máté János, a Maros megyei környezetvédelmi őrség főfelügyelője.

Az általa vezetett hivatal legutóbb szeptember 2-án bírságolt, méghozzá százezer lejjel, ugyanakkor átiratban értesítette a környezetvédelmi ügynökséget arról, hogy a kombinát nem tartja be a működési engedélyében szereplő feltételeket. Ezek után annak vezetője, Dănuţ Ştefănescu felszólította az Azomureş menedzsmentjét, hogy legkésőbb október 28-áig rendezze az észlelt műszaki gondokat.

Egyébként a város legnagyobb ipari egysége már rosszul kezdte az évet. A környezetvédelmi őrség 30 ezer lejes pénzbírsággal sújtotta, mivel január első napjaiban egy bizonyos bukaresti derogálásra hivatkozva, engedély nélkül kezdte el idei működését. „Az év első napjaiban a kombinátnak még nem volt működési engedélye. A vezetők azzal magyarázkodtak, hogy bizonyos próbaüzemeltetésekre Bukarestből kaptak különleges jóváhagyást. Aztán kiderült, hogy nem éppen úgy volt, ahogy ők állították” – mondta Máté János.

A zaj miatt az első jegyzőkönyv június 29-én készült, ekkor a vegyi üzem megúszta egy figyelmeztetéssel. Rá kis időre, július 13-án a környezetvédelmi felügyelők már szigorúbban léptek fel, és 50 ezer lejre bírságoltak. A legutóbbi, szeptember 2-ai büntetés már 100 ezer lejes. Kérdésünkre, hogy a kombinát ki szokta-e fizetni a bírságokat, a főfelügyelő igennel válaszolt, de hozzátette, hogy az esetek túlnyomó részében bírósági úton támadja meg a környezetvédők döntését.

Máté szerint sokat elárul az általa vezetett intézmény hatékonyságáról, illetve a kombinát tevékenységéről, hogy a megállapított légszennyezés miatt az utóbbi években az Azomureş egyetlen pert sem tudott megnyerni.

A cég vezetői elismerték a magas zajszintre vonatkozó hibát, mondván, hogy azt egy újonnan beszerelt katalizátor okozta. Ugyanakkor azt állítják, hogy ilyen hiba nyolc-tíz évben egyszer fordulhat elő – ehhez képest az idén már többször is öt-tíz decibellel lépték túl a megengedett szintet. „Már az első visszajelzések után azon voltunk, hogy kiküszöböljük a hibát, és az elkövetkezendő időszakban is igyekszünk megoldást találni a problémára” – reagált közleményében az Azomureş vezetősége a felvetett problémára.

Kérdésünkre, hogy mi történik, ha a 240 milliós beruházásból megújult kombinátnak mégsem sikerül időben orvosolnia a gondot, Máté János elmondta: ha az Azomureş a továbbiakban sem felel meg a követelményeknek, a környezetvédelmi őrség ismét az ügynökséghez fordul. „A törvény értelmében felfüggeszthetik az üzem környezetvédelmi engedélyét. Ha ezek után sem oldódik meg a probléma, akár vissza is vonhatják” – magyarázta Máté János.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »