Felfüggesztették a kampányt a meggyilkolt politikusnő miatt

Felfüggesztették a kampányt a meggyilkolt politikusnő miatt

Felfüggesztették a népszavazási kampányt Nagy-Britanniában, miután meghalt az a munkáspárti képviselőnő, akit a fogadóórája után lelőttek, majd megkéseltek. Az elkövető – a szemtanúk szerint – egy kilépéspárti szervezet nevét kiabálta a támadás közben. A párt elhatárolódott a tettestől. Az áldozat emlékére tegnap este virrasztást tartottak több brit városban, a miniszterelnök is részvétét fejezte ki a gyilkosság miatt. Az elkövetőt őrizetbe vették, de az indítékát nem közölte.

Az unióban való bennmaradás egyik kiemelkedő támogatóját gyilkolták meg Nagy-Britanniában. A támadó  a „Britain First” szélsőjobboldali párt nevét kiáltva sebesítettre meg halálosan munkáspárti áldozatát.

„Ma megtámadták Jo Cox parlamenti képviselőt, Bistrallban, a Market Street. Most egy nagyon sajnálatos hír kell közölnöm, amely szerint a képviselőnő belehalt sérüléseibe. A támadást követően nem sokkal egy embert fogtak el a rendőrök. A fegyverek, beleértve a tűzfegyvert is, szintén megtalálták” – közölte elmúlt nap Dee Collins Nyugat-Yorkshire megbízott rendőrfőnöke.

A rendőrségi tájékoztatás szerint megsérült egy 77 esztendős férfi is, aki megpróbálta feltartóztatni a támadót, de az késsel megsebesítette. A merénylő egy helybéli lakos, aki három lövést adott le Jo Coxra, majd késsel is megsebesítette, végül pedig belerúgott a földön fekvő sebesültbe. A hatóságok egyelőre nem ismerik az elkövető indítékait.

A brit miniszterelnök és az ellenzék vezére is méltatta az elhunyt politikust. „Ez egy abszolút tragikus és szörnyű hír, most Jo férjére, Brendanra, két gyermekére és az egész családra gondolok. Egy nagyszerű csillagot veszítettünk el, kiválóan kampányoló képviselő volt, tele érzelmekkel, és nagy szívvel, az emberek nagyon szomorúak amiatt, ami történt” – nyilatkozta David Cameron.

A támadás miatt a kilépést támogató és ellenző csoportok együttes nyilatkozatban jelentették be, hogy csütörtökre és péntekre minden kampánytevékenységet felfüggesztettek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »