Felfüggesztették a béketárgyalásokat miután a kormányerők elvágták a terroristák utánpótlásait Törökországból

Felfüggesztette a szíriai béketárgyalásokat az ENSZ különmegbízottja, miután a szíriai kormányerők megtörték az ostromgyűrűt, ami három fojtogatja Nobul és Zahra városokat. – közölte a SANA.

A szíriai kormányerők egyre erőteljesebben szorongatják az iszlamisták állásait Aleppótól északnyugatra. A Damaszkuszhoz hű alakulatok műveleteit orosz légitámadások támogatják.

A kormányerők ellen harcolók szerint olyan intenzív műveletek zajlottak a két síita város, Nubul és al-Zahara környékén, hogy három nap alatt sikerült visszafoglalni az iszlamisták három éve tartott állásait. – közölte az Euronews.

مشاهدخاصة منذ قليل للجيش السوري والمقاومة وهم يكسرون الحصار عن مدينتي نبل والزهراء

Közzétette: ‎وديع الاخضر‎ – 2016. február 3.

.

Staffan de Mistura február 25-re halasztotta a következő találkozót

A múlt hét péntek helyett e hét hétfőn indult békéltetést már kedden megakasztotta az ellenzék tárgyalóinak tiltakozása. Azt mondták, hogy amíg nem kapnak garanciát előzetes feltételeikre, az ENSZ szíriai különmegbízottjával sem tárgyalnak.

Hírdetés

Staffan de Mistura szerdán Genfben úgy fogalmazott, hogy ez nem a vége és nem is a kudarca a béketárgyalásnak. A felek megjelentek, és maradnak is, sőt jelezték, hogy érdekeltek a politikai rendezésben. A problémát még mindig azt jelenti, hogy nem egészen világos, a résztvevők valóban eredményt akarnak elérni, vagy csak le akarnak bonyolítani újabb néhány találkozót, hogy mutassák, nem rajtuk múlik a béke.

A kormánydelegáció vezetője, a szíriai ENSZ nagykövet azt mondta Staffan de Mistura döntése után, hogy még megfontolják, visszatérnek-e a tárgyalóasztalhoz február végén.

Bashar Al-Jafari szerint az ellenzéki küldöttség azért hátrált ki a tárgyalásokból, mert súlyos veszteségeket szenvedett kedden a kormányhadseregtől Aleppó mellett.

Február végén folytatódnak a szíriai béketárgyalások Genfben. Az ENSZ különmegbízottja felfüggesztette a hétfőn indult békéltetést, miután az ellenzék egyelőre vele sem hajlandó egyeztetni.

Folytatódnak az iszlamisták elleni támadások

A kormányerők elvágták az utánpótlási útvonalat Törökország és Aleppó között, körülbelül 50 kilométerre, délre a török határtól.

Ha sikerül Aleppó környékén a két várost visszafoglalni a kormányerőknek, az nagy csapást jelent a felkelőknek. Bár Aleppót 2012 óta a damaszkuszi erők tartják ellenőrzés alatt, a környék bizonyos területein egészen eddig tartották magukat az iszlamisták.

A térségben élők beszámolói szerint a kormányerők műveleteit több száz orosz légitámadás támogatta már, és lakott területeke egész sora vált a földdel egyenlővé.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov úgy fogalmazott, hogy Oroszország addig folytatja a légitámadásokat, amíg nem sikerül leszámolni a terrorszervezetekkel.

Orientalista.hu – Zenobia


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »