Felfüggesztett börtön Szilvásynak

Egy év, három évre felfüggesztett börtönre ítélte tegnap Szilvásy Istvánt, az Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) egykori vezetőjét hűtlen kezelés miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság.

Az elsőfokú ítélet szerint 2007–2008-ban Szilvásy indokolatlanul szerződött egy céggel, valamint egy főorvost indokolatlanul vett munkaviszonyba. A kórház mintegy öt és fél millió forintot fizetett ki a háttérjogszabályokkal ellentétes, fiktív szerződések alapján – írta az MTI. A cég feladata bérfejlesztéssel és gazdaságfejlesztéssel összefüggő tanácsadás lett volna. A közalkalmazotti jogviszonyban az ÁEK-nál dolgozó főorvosról pedig több kórházi tanú azt mondta, hogy alig vagy soha nem látta őt, holott a szerződés szerint meghatározott időt a munkahelyén kellett volna eltöltenie.

Az eljárás a 2010 júniusában, a kormányváltás után néhány héttel kezdődött. Szilvásy Istvánt – akinek a testvére, Szilvásy György a Gyurcsány-kormány idején a polgári titkosszolgálatokat irányító miniszter volt – akkor nyomban eltávolították állásából. A másodrendű vádlott, aki a cég részéről aláírta a szerződést, valamint a harmadrendű vádlott, a főorvos 400-400 ezer forint pénzbüntetést kapott bűnsegédként. A vádlottak és a védők felmentésért fellebbeztek. Az ügyész ugyanakkor súlyosítást kért: álláspontja szerint Szilvásy István esetében letöltendő, a másik két vádlottnál felfüggesztett szabadságvesztés lenne indokolt. A büntetőper másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »