Felfüggesztett az altatógázos haláleset felelőseinek

Felfüggesztett az altatógázos haláleset felelőseinek

Felfüggesztett börtönbüntetést kaptak a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban történt altatógázos haláleset felelősei első fokon. A műtők felújításakor elmaradt gázazonossági próba miatt vesztette életét egy 61 éves nő egy műtét közben.

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház három műtőjét 2013-ban újítottak fel. A munkálatok során az egyik műtőben felcserélték az altatógáz és az oxigén vezetékét, emiatt halt meg altatás közben egy beteg. Az ügyészség a kivitelező, az építésvezető a műszaki igazgató, valamint a kórház részéről a felújítás projektmenedzsere ellen emelt vádat.

„Mind a négy vádlottat bűnösnek mondta ki halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében. A vádlottakat egy év hat hónap fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy a büntetés végrehajtását két év próbaidőre a bíróság felfüggesztette” – közölte Máté Kinga, a Győri Törvényszék sajtószóvivője.

A vizsgálat szerint a rendszer gázazonossági próbája elmaradt. A műtőben egyébként a haláleset után másnap is rosszul lett egy beteg, az ő életét azonban meg tudták menteni. „A bíróság álláspontja szerint nem lehet differenciálni, ki volt az, aki kicsikét vétett, kisebb szabályt vétett, nagyobb szabályt vétett. Mindegyikük egyformán, ugyanúgy szabályt szegett, amik ok-okozati összefüggésben állnak egymással, ami elvezetett a 2013. július 25-én és 26-án történt eseményekhez” – mondta Tinka Tamásné Bécsi Katalin bíró.

Az ügyész a büntetés súlyosításáért, a vádlottak és ügyvédjeik felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »