Felfüggesztett a fiatalkorú erőszaktevőknek

A Nyíregyházi Törvényszékkel ellentétben a Debreceni Ítélőtábla úgy látja, 3-4 év letöltendő börtön helyett 1-2 év felfüggesztett fogház, valamint az előzetesben eltöltött több mint fél év elegendő hatást gyakorol arra az öt tinédzserre, akik három éve lemeztelenítették, fotózták, fogdosták és más módon megalázták 14 éves, lerészegedett lányismerősüket.

Zokogva vette tudomásul a Debreceni Ítélőtábla másodfokú, az elsőfokú határozatot jelentősen enyhítő ítéletét az az öt nyíregyházi középiskolás fiú, akik egy fesztivál előtt együtt italoztak 14 éves lányismerősükkel, majd annak lerészegedése után meztelenül fotózták és szexuális erőszakot követtek el ellene. Ez jelen ügyben nem közösülést takar – szögezte le Balla Lajos, a Debreceni Ítélőtábla tanácsvezetője, aki az ítélethirdetés zárásaként emelt hangon közölte az elítélt fiatalokkal: „Amit tettek, azt minden normális ember mélyen elítéli.”

A bíróság által megállapított tényállás szerint a jó körülmények között élő kamaszok 2013 nyarán egyikük otthonában, Nyíregyháza-Sóstófürdőn alkohol fogyasztásával készültek egy éjszakai zenei rendezvényre. Odahívták az akkor 14 éves D.-t is, akit korábbról ismertek. Ő csatlakozott hozzájuk, majd körülbelül másfél deci vodka elfogyasztása után erősen bódult állapotba került. A lányt az akkor 14-17 év közötti fiúk nem akarták leitatni – erre már az elsőfokú ítélet is kitért –, ugyanakkor kialakult kábultságát arra használták ki, hogy levetkőztessék, nemi szervét fogdossák, lefényképezzék, és más megszégyenítő cselekményeket végezzenek vele. Negyedrendű vádlott a képeket és videókat az internetre, egy zárt csoportba töltötte fel, innen viszont később kiszivárogtak és eljutottak számos helyi fiatalhoz. Sértett is csak így szerzett tudomást arról, hogy mi történt vele azon az estén – édesanyja tett ezután feljelentést.

A szexuális erőszakhoz nem kell közösülés

A Btk. szerinti szexuális erőszak nemcsak a közösülést foglalja magában, hanem minden olyan „súlyosan szeméremsértő” cselekményt is, „amely a nemi vágy felkeltésére, fenntartására vagy kielégítésére alkalmas vagy arra irányul”, akkor is, ha nem kényszerítéssel, hanem a sértett védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotának kihasználásával követik el – emelte ki Balla, a táblabíróság elnöke.

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék is ezt a bűncselekményt, valamint gyermekpornográfia bűntettét rótta az ifjú vádlottak terhére, és idén januárban 3-4 év börtönt szabott ki a vádlottakra. Ez utóbbi a másodfok szerint eltúlzott volt. Az ítélőtábla úgy véli, a törvényszék nem kellő mértékben vette figyelembe a Btk. fiatalkorúakra vonatkozó külön szabályait, melyek szerint a büntetés elsődleges célja esetükben az, „hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön és a társadalom hasznos tagjává váljon”.

Nem kell bevonulni

Balla Lajos idézte kódex azon szakaszát is, mely kimondja, szabadságot elvonó büntetést fiatalkorúval szemben csak legvégső esetben szabad kiszabni, ám hozzátette, jelen bűncselekmény esetében ez elkerülhetetlen volt. Ugyanakkor az általa elnökölt tanács a büntetés fent idézett céljának eléréséhez elegendőnek találta a fogház fokozatot, és lehetőséget látott a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztésére is, tekintettel arra, hogy a vádlottak padján sorakozó, büntetlen előéletű fiúkra nagyon erős hatással volt a 7 hónapi előzetes letartóztatás, mindannyian bűntudatot éreznek, egyszersmind értelmes jövőképpel és jó családi háttérrel rendelkeznek. Ráadásul a sértett is úgy nyilatkozott, nem kívánja, hogy a fiatal elkövetők visszakerüljenek a büntetés-végrehajtási intézetbe – idézte fel a táblabíró.

A keddi ítélet szóbeli indoklása kitért rá, az elkövetőkben éretlen, meggondolatlan, magamutogató személyiséget fedezett fel a bíróság, de nem bűnözői attitűdöt. „Ugyanakkor ne gondolják, hogy amit tettek, nem mélységesen megvetendő” – szegezte a vádlottaknak a jogászegyetemi oktató Balla. „Az ittas, elesett nőt nem kihasználjuk, hanem segítjük” – folytatta.

A tábla jóval kevésbé volt szigorú

Fentiek alapján az öt vádlottra 14-22 hónap fogházbüntetést mért ki a tábla 2-3 évnyi próbaidőre felfüggesztve. A tanács pártfogói felügyelet alá is helyezte I. Leventét és társait. „Lehetnek bármilyen jó tanulók vagy tehetségesek, aki megsérti a felügyelet szabályait, az szankciókkal fog szembenézni, akár azzal, hogy büntetését le kell töltenie” – dörögte a bíró, aki reményét fejezte ki, hogy a fiúk megértették, „ez az utolsó figyelmeztetés volt”. A tárgyalóteremből kilépő fiatalok hosszú percekig sírtak szüleik vállán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »