Felfedné riválisa e-mailjeit

Felfedné riválisa e-mailjeit

Riválisa e-mailjeinek nyilvánosságra hozatalát kéri Donald Trump Oroszországtól. Továbbra is az elszakadás a kérdés Katalóniában. Cseh rendőrök Magyarországon és Macedóniában. Külföldi lapszemlénk következik.

A spanyol alkotmánybíróság tiltása ellenére a katalán parlament elfogadott egy előterjesztést, amely meghatározza a Spanyolországtól való egyoldalú elszakadás lépéseit – számol be a katalán La Vanguardia. Az elszakadási tervben, amelyet egy bizottság dolgozott ki, kinyilvánítják, hogy a katalán nép joga egy saját alkotmányozó folyamat kezdeményezése. Erről népszavazást tartanának, majd kinyilvánítanák az elszakadást, elkészítenék a katalán köztársaság alkotmányát, amelyet egy újabb népszavazással ratifikálnának. A szavazás a katalán parlamentben botrányba fulladt: a két függetlenségi párt kivételével minden politikai erő ellenezte a javaslat elfogadását, sőt az arról tartott voksolást is. A spanyol kormány ezt az újabb parlamenti határozatot is az alkotmánybíróság elé viszi.

Csehország 50 rendőrt küld Magyarországra, akik segíteni fognak a schengeni határ védelmében a migrációs válsággal összefüggésben – jelentette be Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök. A Novinky.cz beszámolója szerint egyúttal döntés született arról, hogy a már Macedóniában szolgáló 40 cseh rendőr eredetileg augusztusig tartó misszióját szeptember 11-ig meghosszabbítják. Ez lesz a negyedik cseh rendőrcsoport, amely segít a macedón határőröknek a migránsok továbbjutásának megakadályozásában. Főként Gyevgyelija térségében és a görög–macedón schengeni határon teljesítenek szolgálatot közös cseh–macedón járőrök. Magyarország és Macedónia mellett Szlovákiába és Görögországba küldött eddig Csehország rendőröket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »