Felcsúton drágábban építenek sportcsarnokot, mint stadiont

A Pancho Aréna építési költségeinek másfélszeresébe kerül az új beruházás.

Eredetileg kétmilliárd forintba került volna a felcsúti sportcsarnok, ám most már szinte biztos, hogy hatmilliárd alatt nem lehet megúszni az új beruházást – írta csütörtöki számában a Figyelő.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) egyébként a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) által igényelt 4,6 milliárd forintos társaságiadó-támogatásnak (tao) csak egy részét, 1,7 milliárd forintot ítélt meg. Igaz, más célokra további összegeket, összesen mintegy 3-3,5 milliárd forintot kap a FUNA az MLSZ-től. Sőt, a Figyelő információi szerint az MLSZ csarnoképítéssel kapcsolatos elutasítása nem végleges: a következő szezonon túlnyúló fejlesztéseket a további években támogathatják majd taoóénzekből.

„Drágaszág”

A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia Sportkomplexum nevet viselő sportcsarnok – amely konferenciaközpont is lesz – értékét a FUNA 5,7 milliárdra becsülte a pályázat benyújtásakor, ebből négymilliárdot akartak taóból finanszírozni. A szintén Felcsúton felhúzott Pancho Aréna ennek kétharmadából, 2,7 milliárd forintnyi taóból épült.

A csarnokban egyébként lesz parkettás és műfüves kis futballpálya, bokszring, kondigépek, szertárak, öltözők, irodák, orvosi szoba, büfé, konyha, tárgyalók, illetve két nagyobb és egy kisebb előadóterem is.

A legjobb szezon jöhet

A FUNA egyik legjobb éve lehet a 2016-2017-es szezon – amikor a Puskás Akadémia már csak másodosztályú csapat lesz –, hiszen az előző szezonbeli 1,73 milliárdos tao-támogatáshoz képest idén már akár 3-3,5 milliárdot is kaphatnak. Tavaly az 1200 támogatott egyesületből 900 együttesen kapott ekkora összeget.

Az elmúlt öt évben csupán tavaly és a 2013-2014-es szezonban kaptak kevesebbet kétmilliárdnál, viszont az azt megelőző két esztendőben 2,5 milliárdnál is több tao-pénz kötött ki Orbán Viktor miniszterelnök falujában.

A Figyelő információi szerint a felcsúti tao-támogatások forrása a többségében a kormányfő apja, Orbán Győző által tulajdonolt Dolomit Kft.; valamint a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc és feleségének közös cége, a Mészáros és Mészáros Kft.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »