Felcsúti lakcímmel rendelkezők csaptak le a legtöbb földre

Felcsúti lakcímmel rendelkezők csaptak le a legtöbb földre

Fejér megyei, felcsúti lakcímmel rendelkezők szerezték meg tavaly az állami földek csaknem 10 százalékát. Az Orbán-kormány egykori államtitkára, Ángyán József csütörtökön bemutatott jelentésében azt állítja: csak a területek 20 százaléka jutott helyieknek.

Az Orbán-kormány egykori vidékfejlesztési volt államtitkára is összegzett. Ángyán József Bicskén értékelte a privatizáció első, a múlt év végén lezavart körének Fejér megyei eredményeit. Országszerte ott adták el a legtöbb állami földet.

„33 birtoktestet szereztek meg felcsútiak. Két családról van szó: a Mészáros és a Flier családról. Elég közeli kapcsolatok. Ők vitték el a 9,5 százalékát a megye összes területének. Ez a két család gyakorlatilag. 1600 hektárt” – mondta Ángyán József volt parlamenti államtitkár.

A Nemzeti Földalap hivatalos adatbázisából a Greenpeace környezetvédő szervezet gyűjtötte ki a részletes adatokat. Fejér megyében csak a területek 20 százaléka került helyiekhez. Bár a szabályok szerint csak 20 kilométeren belül élő földművesek vehettek állami földet, Fejér megyében előfordult, hogy a nyertes bejelentett lakcíme jóval távolabb van.

„Budapest II. kerület, Rózsadomb teteje. Elég rendes kis házikó, megnéztem. Velencén, 50,2 kilométerről helyi gazdának minősül. A Rózsadomb tetejéről” – hívta fel a figyelmet Ángyán.

Márciusban lezárult a földlicitek második fordulója is, de a kormány egy harmadik kört is tervez még az idén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »