Felcsút és Alcsút közé pumpálta a pénzt Matolcsy unokatestvére

Saját cégének juttatott 800 millió forintos hitelt Matolcsy György unokatestvére, az MNB alapítványi pénzköltéseiben több szálon is érintett Szemerey Tamás.

Az Index földhivatali adatokra hivatkozva azt írja, hogy a jelzáloghitelt a Felcsút és Alcsútdoboz közötti Göböl-pusztán található egykori csokigyár kapta. Az ingatlan egyik tulajdonosa Szemerey Tamás cége, a 800 milliós hitelt pedig az a Növekedési Hitel Bank adta, amelynek szintén Szemerey a tulajdonosa a BanKonzult-csoporton keresztül.

Tavaly a BanKonzulttól mind a hat Pallas Athéné alapítvány elemzéseket rendelt havi 750 ezer forintért, a Növekedési Hitel Banknál pedig több mint 50 milliárd forintot kötöttek le állampapírokban és kötvényekben a Matolcsy-féle alapítványok.

A sajtó Szemereyhez köti a botrányba keveredett Vs.hu kiadóját is, felesége, Szemerey Gabriella pedig az egyik MNB-s alapítvány igazgatója – számoltunk be róla a a minap.

15 millió maximum

Korábban megírtuk, legfeljebb 15 millió forintos bírsággal sújthatják a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank alapítványait, ha kiderül, hogy közbeszerzés nélkül osztogatták a pénzeket barátoknak és rokonoknak olyan esetekben, ahol kötelező lett volna pályázatot kiírni.

„A jelenleg hatályos közbeszerzési törvény szerint a nemzeti eljárásrendet alkalmazni kell, hogyha az a nemzeti értékhatárt eléri. A nemzeti értékhatárok jelenleg árubeszerzés esetén 8 millió forint, egyéb esetben, építési beruházás esetén 15 millió forint. Ezeken az értékhatárokon túl, amelyeket a közbeszerzési törvény, illetve a költségvetési törvény meghatároz, az alapítványoknak ki kellett volna írniuk a közbeszerzési eljárást. Jelen esetben nem zajlottak le közbeszerzési eljárások, ezzel szemben jogorvoslattal lehet élni, ami a közbeszerzési döntőbizottság hatáskörébe tartozik” – közölte a Hír TV-vel Bátki Hanna ügyvéd.

Kormányszóvivő: Megkérdőjelezhetetlen a függetlenség

A kormányszóvivő szerint egyébként egy MNB-s alapítvány függetlensége nem kérdőjelezhető meg attól, hogy kuratóriumi elnöke és a jegybank elnöke egy és ugyanazon személy: Matolcsy György. Kovács Zoltán tegnap este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt is mondta: szerinte az, hogy a bíróság gond nélkül bejegyezte az alapítványokat, bizonyítja, hogy azokkal kapcsolatban minden törvényes. Kovács Zoltán ugyanakkor elismerte, hogy a kormány tudatosan próbálta eltitkolni egy törvénnyel a nemzeti bank költekezéseit, csak az alkotmánybíróság döntése miatt ez végül nem sikerült.

Gyengítik a jegybankot

Az MNB-alapítványok körüli botránnyal a forint tudatos gyengítése zajlik – ezt már Lázár János mondta a szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. „Az, hogy egy alapítvány kit támogat, vagy hogy a társadalmi mecenatúra hogyan alakul, az, hogy ez nyilvánosságra került, hogy erről vita zajlik, még ha a jegybanknak ez sokat ártott is, szerintem veszélyezteti a jegybank munkáját. Jelen pillanatban az MNB gyöngítése zajlik ezzel a botránnyal” – fejtette ki. Bővebben>>>


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »