Felbőszült román unionisták

Felbőszült román unionisták

Bukarestben és Chisinauban egyaránt tüntetések robbantak ki az Egyesült Államok moldovai nagykövetének a moldovai–román egyesülést elutasító álláspontja nyomán. Román politikusok hivatalos magyarázatra kapacitálnák Washingtont a szerintük „sztálini retorikát” idéző kijelentések miatt.

A Prut folyó mindkét oldalán elszabadultak az indulatok, miután az Egyesült Államok chisinaui nagykövete a napokban úgy vélekedett, a Moldovai Köztársaság nem Románia, önálló történelemmel bír, a két szomszédos ország egyesülése pedig „nem lenne praktikus megoldás”. Egyesüléspárti aktivisták tüntetéssorozatba fogtak tegnap a bukaresti Egyetem téren, felháborodásuknak adva hangot, hogy James Pettit szerintük a történelmi tények ismerete hiányában nyilatkozott. – A helyes útra akarjuk terelni a diplomatát. A Prut két oldalán élők mindannyian románok, csak egy mesterséges határ választ el minket az oroszok miatt, akik elrabolták tőlünk a moldovai testvéreinket, de mi vissza akarjuk őket hozni az anyaország kebelébe – jelentette ki a demonstráción

George Simion, az Akció 2012 elnevezésű unionista csoport vezetője. Simion felhívására máris több száz, a hivatalos román történetírás szellemében írt történelemkönyvet kaptak adományként, amelyeket el kívánnak juttatni a chisinaui amerikai nagykövetségre. Tegnap a besszarábiai unionisták fogtak tiltakozó akcióba, követelve a washingtoni külügyminisztériumtól, hogy hívja vissza diplomatáját.

A bukaresti médiában sorra jelennek meg a 3,5 millió lakosú Moldova román történelmi gyökereit és identitását bizonygató cikkek. A középkorban a Moldvai Fejedelemséghez, később az Oszmán Birodalomhoz, majd a Román Királysághoz tartozó terület a Molotov–Ribbentrop-paktum révén került szovjet érdekszférába, majd 1991-ben kiáltotta ki függetlenségét. A legtöbben azt firtatják, hogy a nagykövet kijelentése magánvélemény-e, vagy a washingtoni külügyminisztérium hivatalos álláspontjaként értelmezhető.

Calin Popescu Tariceanu, a bukaresti szenátus liberális elnöke „a térség államai, beleértve Románia területének csonkítását eredményező sztálini eszmék újjáélesztésével” vádolta meg az amerikai diplomatát. A volt kormányfő bejelentette, kezdeményezni fogja az intézmény frakcióinál, hogy közös megkeresésben kérjenek hivatalos magyarázatot Washingtontól a történtekre. Ion Sturza volt moldovai kormányfő felszólította Amerikát, hogy ne próbáljon „vasfüggönyt” húzni a két ország közé.

A chisinaui ellenzék üdvözölte Pettit kiállását. Igor Dodon, a moldovai szocialisták elnöke logikusnak nevezte, hogy Moldova nem tartozik Romániához, és kezdeményezte a két ország egyesülését szorgalmazó mozgalmak betiltását, ezek ugyanis szerinte a moldovai államiság és identitás megszüntetésére törekszenek. Washington eddig nem kommentálta a történteket. A chisinaui amerikai nagykövetség annyit pontosított, hogy országuk támogatja Moldova területi integritását és szuverenitását.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »