Felbonthatják a migránsok frigyeit Németországban

Németország nem ismeri el a poligámiát vagy a kiskorúak házasságra kényszerítését, így rengeteg hozzájuk érkező migránsnak fel kell készülniük arra, hogy felbonthatják frigyüket – jelentette be a német kormány igazságügyi minisztere.

Németországban nem lesz poligámia, sem kiskorúak házassága – mondta Heiko Maas, a német kormány igazságügyi minisztere a Bildnek adott interjújában – tudta meg a The Local.

“Egyetlen ideérkező embernek sincs ahhoz joga, hogy a törvényeink fölé helyezze saját kulturális és vallási meggyőződését” – jelentette ki, és hozzátette, hogy a poligám házasságokat semmisnek fogják nyilvánítani.

Megváltoztatná a kétértelmű törvényeket

Bár Németországban tiltott a többnejűség, a törvény a több feleséggel érkező férfiak esetében hagy egy kis mozgásteret a jogszabály értelmezésében.

Az iszlám szabályok értelmében egy férfinak maximum négy felesége lehet. Ha egy férfi például két feleséget hagy maga után, mindkét kapcsolatot érvényesként kezeli a bíróság – és ezzel a lépéssel máris a bigámiai szokásjog útvesztőjébe keveredtek.

Maas pont ennek a következetlen, kétértelmű törvénykezésnek akar véget vetni előterjesztésével: ” Mindenkinek tiszteletben kell tartania a német jogszabályokat, függetlenül attól, hogy születése óta él itt vagy csak most érkezett az országba. A törvény minden emberre pont ugyanúgy vonatkozik” – jelentette ki.

Rengeteg kislány már feleségként jött Németországba

Az igazságügyi miniszter a kiskorúak házasságát is hasonlóképpen kezelné, hiszen felmerülhet a kényszerítés lehetősége. Szerinte nem tolerálhatják a kényszerházasságokat, melyek legtöbbször a kiskorú lányokat érintik.

Az UNICEF adatai szerint az afgán házasságok 40 százaléka gyermekházasság, azaz a házasodó felek egyike 18 éven aluli. Pedig pont ebből az országból érkezik a legtöbb migráns Németországba.

Bajorországban 161 esetben adtak be olyan menedékjogi kérelmet, ahol a házaspár egyik tagja 16 éven aluli volt. A 18 éven aluli feleséggel érkező menedékkérők száma összesen 550 volt az országrészben. Baden Württembergben a menedékkérők között 117-en hoztak magukkal fiatalkorú feleséget, míg Észak-Rajna-Vesztfália tartományában ez a szám 188 volt.

Az igazságügyi miniszter hozzátette, hogy eddig még nem sikerült országos felmérést készíteniük, de ettől függetlenül leszögezheti, hogy Németországban nem fogják elismerni a gyermekházasságokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »