Felbecsülhetetlen értékű Shakespeare-műre bukkantak

Felbecsülhetetlen értékű Shakespeare-műre bukkantak

Több mint száz éven át rejtőzött egy kis skót szigeten található kastély könyvtárában a világ egyik legértékesebb könyve, Shakespeare ún. Első fóliója. A drámagyűjteményt 1623-ban, hét évvel a szerző halála után adták ki. 

Az Oxfordi Egyetemen folyó Shakespeare-kutatás vezetője, Emma Smith megerősítette a Bute szigetén talált három kötet hitelességét. Az azonosítás során többek között a helyesírási hibákat is számba vették, ezekből ugyanis több is található a korai kiadásokban. Ezekben a Lear király egy pontján például a „He dies” (meghal) színpadi instrukció „H edis”-ként szerepel, és csak a későbbiekben javították – szintén hibásan – „He dis”-re, hogy aztán végül eljussanak a helyes írásmódhoz. A hitelesítés már csak azért sem egyszerű, mivel egy John Harris nevű mester a 19. században szinte tökélyre fejlesztette a másolatkészítési fogásokat. Az összesen harminchat Shakespeare-művet tartalmazó Első fólióban a drámaíró munkáinak többsége megtalálható, és 18 alkotását – többek között a Macbethet, az Ahogy tetsziket, a Julius Caesart és A vihart – csak a gyűjteményből ismerjük.

A műből a nemrég megtalált példánnyal (pontosabban példányokkal) együtt összesen 234 maradt fenn. Becslések szerint összesen mintegy 750 példány létezett a munkából. A Mount Stuart kastélyban talált kötetek Isaac Reed, egy jó kapcsolatokkal rendelkező irodalmi szerkesztő tulajdonát képezték a 18. században. Egy levél szerint a férfi 1786-ban vásárolta a művet, és a források alapján úgy tűnik, halála után, 1807-ben 38 fontért eladták egy bizonyos J. W.-nek. Az Első fólió ezen darabja ezt követően eltűnt a dokumentumokból: még Sidney Lee 1906-ban, a gyűjteményről készített összeírásában sem szerepelt.

A munka valamikor 1807 és 1896 között kerülhetett a kastély tulajdonába, egy, az utóbbi időpontban kiadott katalógusban ugyanis már szerepelt a neve. A skót szigeten megtalált kiadás azért különleges, mert három kötetben adták ki, és számos – feltehetően illusztráció céljára – szabadon hagyott lap is szerepel benne.  A gyűjtemény ezen példányai a legértékesebb darabok közé tartoznak. Az Oxfordi Egyetemhez tartozó Oriel College 2003-ban 3,5 millió fontért adott túl egy Első fólión, míg egy másik példány 2006-ban 2,8 millióért kelt el egy aukción.

„Amikor Shakespearre gondolunk, általában színpadon előadott művekként tekintünk a drámáira. Azonban az írásai, így az Első fólió is rendkívüli jelentőséggel bírnak Shakespeare megértésében. Remélem, ez az évforduló [a drámaíró 400 éve hunyt] munkái újraolvasására bátorítja majd az embereket” – fejtette ki Smith.

Magazin

 


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »