Felbátoríthatja Orbánt a britek kilépése

Magyarországnak a brit uniós népszavazáshoz való viszonyáról cikkezett több külföldi napilap.

Nagy-Britannia unióból való kilépése felbátoríthatja Orbán Viktort, mivel elveszítené egyik szövetségesét az Európai Tanácsban – írta a Politico című brüsszeli hírportál. A cikk szerzője megjegyzi: Orbán és David Cameron brit miniszterelnök gyakran léptek fel az uniós javaslatok ellen, és ők voltak, akik ellenezték Jean-Claude Juncker kinevezését az Európai Bizottság elnökének.

A Die Welt című német napilap a brit népszavazás kapcsán azt járta körbe, hogy az EU más tagállamaiban mekkora az esélye egy hasonló referendum kiírásának. A tízfokozatú skálán az újság Magyarországon hetes fokozatúra értékelte a kilépés lehetőségét. Egy nemzetközi közvélemén kutatást is idézett a lap, amely szerint a magyarok 77 százaléka elutasítja az ország belügyeibe való beavatkozást, de 61 százalékuk támogatja az EU-tagságot.

Függetlenül a brit népszavazás kimenetelétől, az unió politikai rendszerének válsága elhúzódik – olvasható a Der Standard című osztrák lapban. A szerző szerint Európa a tagállamok jogairól és kötelezettségeiről szóló nehéz tárgyalások előtt áll.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »