Félbalett, félpénz

Félbalett, félpénz

Február 27-én és 28-án, ahogy arról lapunk is beszámolt, „megfelezték” A hattyúk tavát a Budapest Kongresszusi Központban: a Royal Russian Ballet táncosait ugyanis az első tizenhét sorban ülők csak deréktól felfelé láthatták. Sokan visszakövetelték jegyük árát – a legolcsóbb 10 ezer, a legdrágább 14 ezer forint volt –, sőt mintegy négyszázan Facebook-csoportot alakítottak a közös fellépésért.

A csoporttal a Ticketportal közölte: bizonyos feltételekkel a jegyek árának felét visszafizeti az előadás szervezője, a cseh Mania Promotion, amely egyébként elérhetőség nélkül, Royal Art néven népszerűsítette az előadást. „Akik a nézőtér bizonyos földszinti, nem emelkedő szektoraiba vásároltak jegyet – vagyis konkrétan a földszint közép 4–17+E sorokba, földszint jobb 1–16+E sorokba, földszint bal 1–16+E sorokba –, azoknak visszatéríti a jegy vételárának 50 százalékát. A visszatérítésre legkésőbb március 11-éig postai úton feladott jegyek vásárlói jogosultak, amelyeket a Ticketportal központi jegyirodájának címére kell elküldeni” – áll a jegyértékesítő levelében.

A kártalanítás a Ticketportal egy másik levelének tanúsága szerint már azonnal felvetődött, igaz akkor még nem a jegyár feléről, hanem az egészéről esett szó. „Minden vendégnek, aki a szünetben jelezte panaszát, próbáltunk maximálisan segíteni akár más helyek felajánlásával vagy a belépőjegy árának visszafizetésével. Több vendégünk is élt valamelyik kompenzációs lehetőséggel. Azok a vendégeink, akik a belépőjegy árának visszafizetését választották, majd erről a helyszínen a szervezőtől írásos bizonylatot kaptak, a visszaváltást megtehetik az igazolás és az eredeti belépőjegyek átadásának ellenében személyesen a rendezvény jegyterjesztőjének központi jegyirodájában” – tették közzé a Facebook-csoport oldalán.

A jegyár fele visszafizetésének lehetőségével nem elégedett mindenki, ezért az Európai Fogyasztói Központnak és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnak is panaszt tettek. Az indok: a nézők tudatos megtévesztése. Annyi bizonyos, a Royal Russian Ballet-t azzal reklámozták a Facebookon és a Ticketportal oldalán is, hogy „társulatának tagjai Oroszország legjobb balettművészei közé tartoznak”, holott az együttes ukrán, akár a tagjainak többsége is; úgynevezett sikereit Kolumbiától Ecuadorig „nagy” balettszínpadokon aratta, táncosairól azonban szaklapokban hiába keresnénk méltató írásokat.

Ami különös: miután a február 27-ei előadáson kitört a botrány, egy nappal később sem javultak a látási viszonyok. A kiemelt helyárat fizetőket természetesen az sem vigasztalta, hogy kivetítők is voltak a teremben, és akár az első sorokból is mozizhattak. A Royal Art Facebook-oldalán és a Tricketpro jegyforgalmazói egyébként továbbra is hirdetik a budapesti sportarénába szervezett A Gyűrűk Ura-filmzenekoncertet, a zenekar és a karmester megnevezése nélkül.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »