Félárnyékos holdfogyatkozás lesz este

Különleges és ritka természeti jelenségnek lehetünk tanúi péntek este. Annak ellenére, hogy ez a jelenség kevésbé látványos, mint például a szuperholddal egybeeső holdfogyatkozás, mégis érdemes lesz ma este az eget és a teliholdat kémlelni, ugyanis félárnyékos holdfogyatkozását figyelhetjük meg.

A félárnyékos (penumbrális) holdfogyatkozás abban különleges, hogy a Hold csupán a Föld árnyékának külső részébe lép be. Ez a jelenség nem túl látványos, hisz alig változik a telehold fénye, jó esetben a visszavert fény kissé sárgás színt kap a megfigyelések szerint – írja a Galileo Webcast.
A Hold Budapesten 18 óra 52 perckor kel, az ország nyugati részén nagyjából negyedórával később, keleti felében ugyanennyivel korábban. A félárnyékba lépés néhány perccel később, nem sokkal 7 óra előtt kezdődik. Az első látható jelek nagyjából fél órával később láthatók az égen, ekkor már a holdkorong bal felső része lassan elszürkül, kevésbé fényesen ragyog, mint a telihold többi része.

A félárnyékos holdfogyatkozás 20 óra 54 perckor lesz a leglátványosabb, derült égbolt esetén a Hold félárnyékos része egészen elhalványodik. A csillagászati számítások szerint este fél 11-ig tart a jelenség.

A különleges csillagászati jelenséget a Galileo Webcast oldalán élőben is nyomon követhetjük.

http://www.galileowebcast.hu/live.html

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »