Felakasztották a mészárlásban bűnösnek ítélt embereket

Felakasztottak vasárnap reggel Irakban 36 halálra ítélt férfit, akiket bűnösnek találtak az Iszlám Állam által 2014-ben egy tikríti támaszpont mellett elkövetett tömegmészárlásban. Az ítéletet a dél-iraki Nasziríja város börtönében hajtották végre – közölte Dzikár tartomány kormányzóságának a szóvivője.

Az Iszlám Állam fegyveresei 2014-ben mintegy 1700, főként síita újoncot lőttek agyon, akik megszöktek a Tikrít város melletti Speicher katonai táborból, és megadták magukat a szélsőségeseknek. A terrorszervezet iraki offenzívájának első napjaiban elkövetett mészárlás után a lakosságon félelem lett úrrá, így a szélsőségesek könnyeden foglalták el Tikrítet és az ország második legnagyobb városát, jelenlegi de facto iraki fellegvárukat, Moszult.

A szélsőségesek a holttestek egy részét a Tikrítet átszelő Tigris folyóba dobták, de a legtöbb újoncot tömegsírokba lőtték. A város 2015-ös visszafoglalása után az iraki hatóságok 14 sírból csaknem 600 tetemet exhumáltak.

Egy igazságügyi tisztviselő év elején azt mondta, hogy a tikríti mészárlásnak több mint 600 gyanúsítottja van. Az iraki terrorizmusellenes törvény kimondja, hogy halálbüntetés szabható ki mindazokra, akik terrorcselekményt követnek el, terveznek, pénzelnek, segédkeznek benne vagy felbujtanak rá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »