Fél év után csomagolniuk kellett a Ligetvédőknek

Fél év után csomagolniuk kellett a Ligetvédőknek

Tavaly december óta tartott, és május 18-án délután hivatalosan is véget ért a Ligetben Ligetvédő-csoport legutóbbi városligeti demonstrációja, péntekre pedig elbontották a civil aktivisták szabadban felhúzott sátrait is, írja az MTI.

Közel féléves demonstrációjuk alatt a Ligetvédők a helyi fák védelmében többször is konfrontálódtak a Pecsa épületét bontó munkásokkal, vagy a Liget Budapest biztonsági őreivel, a vizes vb városligeti projektjének előkészítését azonban nem már tudták megakadályozni.

A Városligeti-tónál épül fel ugyanis a vb szinkronúszó-létesítménye, a beruházók pedig csütörtökön elkerítették az építési területet; csakhogy a kordonok átlógtak a Ligetvédők által elfoglalt területre. Emiatt a tüntetők elkezdték elbontani a kerítést, majd dulakodás is kialakult a kivitelezést vigyázó biztonsági szolgálat tagjaival. 

http://mno.hu/

Végül a rendőrök érkeztek a helyszínre, akik nemes egyszerűséggel feloszlatták a Ligetvédők tüntetését, a dulakodás miatt pedig három emberrel szemben garázdaság miatt indítottak eljárást – az egyik kopasz szekuritis ellen pedig körözést adtak ki, súlyos testi sértés kísérlete miatt.

A BRFK a gyülekezési törvény megsértésével indokolta a demonstráció beszüntetését –a Ligetvédőknek ugyan joguk volt a helyszínen tartózkodni, de akciójukkal nem sérthették volna meg mások jogait és szabadságát.

http://mno.hu/

A Ligetvédők közel egy éve küzdenek a tavaly márciusban elindított Liget Budapest beruházás egyes, környezetkárosítónak tartott elemei és a Városliget fáinak megritkítása ellen: szabályosan kitelepültek a parkba, aktivistáik pedig minden tőlük telhető módon próbálták lassítani a munkálatokat.

http://mno.hu/

 

A néha engedélyezett, néha illegális akciók közben hol a rendőrökkel huzakodtak, máskor viszont munkások vagy éppen kigyúrt biztonsági őrök bántalmazták őket. Egy alkalommal pedig egy szolgálaton kívüli rendőr rúgott bele sátrukba, vesén találva egy ott alvó kiskorú lányt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »