"Fejetlenség" az iskolákban

Továbbra is fejetlenség jellemzi az iskolaigazgatói versenyvizsgát. Miközben szerdán kezdődött az óvások elbírálása, az oktatási minisztérium máris lehetséges visszaélésekről számolt be: úgy tűnik, a vizsgabizottságok nem egységesen értékelték az önéletrajzokat – írja Körössy Andrea a kronika.ro-n. Az óvásokat egyébként más megyében bírálják el, az interjúról készült felvételeket a tanfelügyelőségeknek kell elküldeniük. Bartolf Hedvig Hargita megyei tanfelügyelő eközben a Krónikának elmondta: továbbra sem tudni, mi történik a vezető nélkül maradó iskolákkal.

Továbbra is fejetlenség jellemzi a decemberben véget érő iskolaigazgatói versenyvizsgát: miközben csak szerdán kezdődött a pályázók által benyújtott óvások elbírálása, az oktatási minisztérium máris lehetséges visszaélésekről számolt be. Úgy tűnik, a helyi illetékesekből és egy minisztériumi képviselőből összeállt vizsgabizottságok nem egységes kritériumok alapján értékelték az igazgatói és aligazgatói tisztségre jelentkezők önéletrajzát.

A CV értékelése a végső jegyet kiadó három kizáró jellegű megmérettetés egyike volt, azaz ha a pályázó önéletrajza nem érte el a megadott minimális pontszámot, megbukott a versenyvizsgán. Az oktatási tárca közleménye szerint több mint 150 panasz érkezett arról, hogy a CV-ket – a vizsgaszabályzattal ellentétben – eltérő módon értékelték. A tárca ellenőrző testülete ezért megbízást kapott, hogy egyenként vizsgálja meg ezeket az eseteket. „Két héten belül tisztázzuk az ügyet, és értesítjük az illetékes intézményeket, ha kiderül, hogy valamelyik vizsgabizottság törvényt sértett” – idézi a közlemény Mircea Dumitru tanügyminisztert, aki leszögezte: ígéretéhez híven mindent megtesz a tisztességes versenyvizsgáért. A tárcavezető azt is elmondta: a pályázók, illetve a megyei tanfelügyelőségek jelzése nyomán már jelenleg is több bűnvádi vizsgálat van folyamatban az esetleges visszaélések feltárása érdekében.

A minisztérium arról is döntött, hogy „a tisztességes értékelés” érdekében az óvásokat más megyében bírálják el. A megyei szinten összeállított bizottságnak nem lehetnek tagjai azok, akik részt vettek az igazgatói és aligazgatói tisztségre pályázókat vizsgáztató testületben. Részt vehet ugyanakkor az elbírálásban az adott megye bármely településének helyi önkormányzati képviselője, illetve bármely iskola munkatársa azzal a feltétellel, hogy felsőfokú végzettséggel rendelkezik.
A szabályok értelmében az osztályzatukkal elégedetlen pályázók a három próba, vagyis az írásbeli vizsga, az önéletrajz-értékelés és a személyes interjú közül csak a legutóbbi esetében nyújthattak be óvást. Az írásbelin ugyanis rácstesztet kellett kitölteniük, így egyértelmű volt, hogy a megadott válasz helyes vagy hibás – a felmérőt közvetlenül a megmérettetés után ki is értékelték. A CV elemzése – elvileg – ugyancsak meghatározott kritériumok alapján történt, az önéletrajzban feltüntetett szakmai eredményeket megadott szempontok alapján pontozták.

Bartolf Hedvig Hargita megyei tanfelügyelő a Krónikának azzal érvelt: csak az interjún merülhetett fel bizonyos fokú szubjektivizmus. A szakember azt is kifejtette: mivel mindegyik szóbeli vizsgáról kép- és hangfelvétel készült, az óvások elbírálása nem ütközik akadályba. A megyei tanfelügyelőség feladata a felvételekből kivágni azt a részt, amelyen a fellebbezést benyújtó pályázó szerepel, ezt – néhány irattal együtt – el kell küldeniük a minisztérium által megnevezett megyébe, a vizsgázónak pedig nem kell személyesen megjelennie. Bartolf Hedvig szerda délutáni telefonbeszélgetésünkkor még nem tudta, hogy melyik megyébe kell eljuttatniuk, illetve melyiktől kapják az átnézendő anyagot, ezt a szaktárcának kell közölnie a tanfelügyelőségekkel. A minisztériumnak ugyanakkor figyelembe kell vennie, hogy az interjú – a jelentkező kérésére – magyarul is folyhatott.

Bartolf Hedvig ugyanakkor a Krónikának arról is beszámolt: még nem lehet tudni, hogy mi történik azokkal az iskolákkal, ahol senki nem jelentkezett a vezetői tisztség betöltésére, illetve ahol egyetlen pályázó sem ment át a vizsgán. A hatályban lévő módszertan alapján két dolog biztos: nem lehet kinevezni azt, akinek nem sikerült a vizsgája, illetve azt, aki eddig igazgatóként vagy aligazgatóként tevékenykedett az adott tanintézetben, de nem jelentkezett a versenyvizsgára, holott minden feltételnek megfelel. A tanfelügyelő azt is elmondta: egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az új vezetőket mikortól kell kinevezni – noha több forrás is a második félév kezdetét jelölte meg, erről írásos határozat még nem született.

Az óvások elbírálása december 9-éig zajlik, a versenyvizsga adminisztratív részét pedig december 16-án zárják le, azaz a megyei tanfelügyelőségek akkor véglegesítik, és küldik el a szaktárcának az eredményeket, amely öt munkanapon belül hivatalosítja a kinevezéseket – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »