Fejér megye kiemelt értékei közé került a bodajki kegytemplom

Fejér megye kiemelt értékei közé került a bodajki kegytemplom

A Fejér Megyei Értéktár Bizottság április 26-án, kedden a bodajki Segítő Szűz Mária-plébánián tartotta kihelyezett ülését, melynek keretében a kegyhelyet megyei értékké nyilvánították.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eseményen részt vett Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, Spányi Antal megyéspüspök, Törő Gábor országgyűlési képviselő, Wurczinger Lóránt polgármester, Dimovicsné Trádler Hajnalka alpolgármester. Az esemény házigazdája Mórocz Tamás plébános volt.

A meghívott vendégeket és a bizottság tagjait Molnár Krisztián elnök köszöntötte. Beszélt Bodajk város kiemelt jelentőségéről a megye életében, majd az értéktár bizottság eddigi értékgyűjtéseit méltatta.

Spányi Antal megyéspüspök köszöntőjében az egyház kultúrateremtő és értékmegőrző szerepére mutatott rá, azokra a lelki, szellemi és anyagi javakra hívta fel a figyelmet, amelyeket a történelem pusztító viharai ellenére is fenntartott.

A kihelyezett ülés a megyei értéktárba érkező javaslatok elbírálásával folytatódott. A bizottság megjelent tagjai – Lukács László néprajzkutató felszólalása után – egyhangúlag szavazták meg a bodajki kegyhely főbúcsúja, valamint a templom, a kolostor, a zarándokudvar és a kálvária megyei értékek közé való felvételét. Balogh Gábor elnök a hungarikumokról szóló 2012-es törvény értelmében a nemzeti értékadatokat tartalmazó gyűjteménybe sorolta a bodajki kegyhelyet.

Wurczinger Lóránt polgármester megköszönte, hogy az elismeréssel a figyelem központjába kerül az ezeréves történelmi múlttal rendelkező település. Köszönetet mondott mindazoknak, akik sokat tettek a város kulturális és szakrális jelentőségének újjáéledéséért.

Végül Mórocz Tamás plébános mondott köszönetet az elismerésért és a támogatásokért, számos zarándok nevében is, akik az ország minden részéből, de határainkon túlról is érkeznek, hogy találkozzanak a bodajki Segítő Szűzanyával. Az összefogás eredményeként a kegyhely jelentőségéhez méltó körülményeket tudnak teremteni, és idén megkezdődhet a templombelső restaurálása is, a munkálatok során elsőként a főoltár újul meg.

A megyei értéktár bizottság a búcsújáróhely felvételét megküldi a Hungarikum Bizottságnak. Így a Segítő Szűz Mária szeptemberi búcsúnapját és a kegyhelyet nemzeti értékeink közé sorolhatják. Megérdemelt elismerést kaphat ezáltal Bodajk, hazánk egyik legrégibb zarándokhelye, amelyet már a 9. században is vallásos tisztelet övezett. Szent István kezdeményezésére kápolnát építettek a Kálvária-hegy tövében a Szűzanya tiszteletére. A kegyhely fő ékessége az oltáron elhelyezett, 1695-ben festett Segítő Szűz Mária-kép.

Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye; Segítő Szűz Mária-plébánia Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »