Fejenként 100 ezerért igazolták a nem létező magyar nyelvtudást

Fejenként 100 ezerért igazolták a nem létező magyar nyelvtudást

A Szekszárdi Járásbíróságon megkezdődött az a per, amelyben három vádlottat hivatali vesztegetés elfogadásával vádol az ügyészség. Az elsőrendű vádlott a Szekszárdi Járási Kormányhivatalban dolgozott. A vádirat szerint fejenként 100 ezer forintért igazolta honosítási kérelmükben külföldi állampolgároknak nem létező magyar nyelvtudásukat. Tíz hónap alatt több mint 3 millió forintot kapott.

Az elsőrendű vádlott a szekszárdi járási hivatal ügyintézője volt. A másodrendű vádlott Budapesten dolgozott ügyvédjelöltként, a férfi állampolgársági ügyekkel is foglalkozott. A vádlottak egy internetes társkereső oldalon ismerkedtek meg, amit személyes találkozó követett egy fővárosi templomban. A vád szerint a nő kenőpénz fejében igazolta, hogy tudnak magyarul az ügyvédjelölt ukrán és orosz ügyfelei.

„Elsőrendű vádlott jogtalan előny ellenében, kötelességét megszegve valótlanul igazolja le az egyszerűsített honosítási eljárásban különböző külföldi állampolgárok, a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges kellő szintű magyar nyelvismeretét, és e kérelmeket továbbítja a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal honosítási igazgatóságához” – mondta Bencsik Tamás, a Szekszárdi Járási Ügyészség ügyésze.

A Szekszárdi Járásbíróságon az elsőrendű vádlott sírva olvasta fel vallomását. Azt állította: az ügyvédjelölt egy olyan maffiához tartozik, amelynek tagjai egyedülálló nőkre vadásznak társkereső oldalakon azért, hogy kihasználják őket.

„Nagyon megbántam, amit tettem és…nem mértem fel a súlyát és nem számításból tettem, hanem a hiszékenységem meg a naivitásom juttatott ide. Eleinte azt gondoltam, hogy nem ártok senkinek és segítek tulajdonképpen, de aztán egyre mélyebbre kerültem ebben az ügyben” – mondta T. Eszter.

A harmadrendű vádlott az ügyvédjelölt korábbi barátnője. Ő adta át a kenőpénzt a kormánytisztviselőnek, aki 100 ezer forintot kapott minden egyes hamis igazolás után a vád szerint.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »