Fegyvertartás: nem jutottak dűlőre

Fegyvertartás: nem jutottak dűlőre

Kompromisszumképtelennek bizonyultak az amerikai szenátorok a fegyvertartás korlátozása ügyében. Sem a demokraták, sem a többségi republikánusok nem támogatták a másik párt javaslatát. Összesen négy javaslatot szavaztak le. Egyes hírek szerint újra nekifutnak egy kompromisszumos javaslatnak.

Eközben a republikánus többségű szenátusban többnapos vita után sorra leszavaztak négy fegyvervásárlás és -tartás szigorítására vonatkozó javaslatot. Az egyik beterjesztője, a kaliforniai demokrata párti szenátor azt indítványozta, hogy a terrorgyanúval megfigyelteknek tiltsák meg a fegyvervásárlást. „Az al-Kaidához, az Iszlám Államhoz, az an-Nuszrához hasonló terrorcsoportok tudják, hogy a fegyverviselési törvényeink gyengék és kihasználhatók. Nem lehetünk tétlenek ezekkel a halálos fenyegetésekkel szemben” – fogalmazott Duanne Feinstein szenátor.

A texasi republikánus felsőházi képviselő csak a terrortámadásokban részt vevőket tiltaná el a fegyvertartási engedélytől. „Kollégáink szigorítani akarják a fegyvertartást akkor, amikor azért kell harcolnunk, hogy felszámoljuk az iszlám szélsőséget, ami az Orlandóban történtek gyökerét is jelenti.  Szenátortársaim sokféleképpen akarják kezelni ezeket a tüneteket, anélkül, hogy a betegséget kezelnék. Nincs semmi a Feinstein-módosításban, ami megakadályozta volna az orlandói lövöldözést” – nyilatkozta John Cornyn texasi republikánus szenátor.

De nem fogadták el azt a javaslatot sem, amely kibővítette volna a fegyvervásárláskor szükséges ellenőrzéseket, különös tekintettel a mentális betegségekkel kezeltek ellenőrzésére. Mindegyik párt csak a saját javaslatait támogatta, annak ellenére, hogy az orlandói melegbárban elkövetett támadások után készült felmérés szerint az amerikaiak több mint kétharmada támogatja a fegyvereladások korlátozását.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »