Fegyverkezési verseny a Fekete-tengeren

Fegyverkezési verseny a Fekete-tengeren

Közös fekete-tengeri hadiflotta létrehozásáról tárgyal Románia, Bulgária és Törökország a NATO keretein belül – közölte pénteken este Daniel Mitov bolgár külügyminiszter.

haditeng_b

A politikus Brüsszelben jelentette be, hogy országa egyeztetéseket folytat a román és a török féllel. „A katonai erők növeléséről tárgyalunk a Fekete-tenger térségében” – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, országa mindent megtesz annak érdekében, hogy növelje katonai képességeit.

A román védelmi minisztérium néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy a NATO haditengerészeti csoportjainak mintájára állandó közös hadiflotta létrehozására tesz javaslatot a Fekete-tengeren. Mint ismeretes, a kelet-ukrajnai orosz beavatkozás miatt Románia azt szorgalmazza, hogy a NATO erősítse meg keleti szárnyát, és legyen jelen nagyobb erőkkel a Fekete-tengeren. Ugyanakkor azt, hogy fekete-tengeri partszakasszal nem rendelkező ország hadihajói huzamosabb ideig jelen legyenek a térségben, nemzetközi egyezmény korlátozza.

Egyébként szintén pénteken Szergej Soj­gu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy Oroszország növeli katonai erejét az ország délnyugati részén, a NATO-tagállamokkal közös határszakaszokon, különösen a Fekete-tenger térségében. Indoklásul az észak-atlanti szövetség haderejének növelését hozta fel.

„Ez reakció arra, hogy egyes országok növelik katonai jelenlétüket Oroszország határainak közelében” – mondta a miniszter az Associated Press szerint. Közölte, a déli katonai körzetet többek között nagy hatótávolságú fegyverekkel és légvédelmi rendszerekkel látták el. Azt is elmondta, hogy az elmúlt három évben az orosz haderő kapacitását 32 százalékkal növelték.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »