Fegyveres rablás Tiszaújlakon

Az elmúlt két évben – dacára az egész Ukrajnát eluraló erőszakhullámnak – Ugocsa minden tekintetben a béke szigetének számított. Nagyszőlős és környéke nevezetes volt arról, hogy itt még a kóbor ebek is a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken szelik át az utat (nem vicc, a nagyszőlősi kóborkutyák tényleg így tesznek), a rendőrség munkatársai meg legrosszabb esetben részegekkel, zsebesekkel, és falusi tyúktolvajokkal bajlódtak.

A hosszú évek csendjét és nyugalmas tespedését azonban október 5-ére virradóan hihetetlen hír törte meg. Két fegyveres kirabolta a tiszaújlaki OKKO benzinkút pénzváltó helyiségét. Jessy James kései utódai ráadásul a klasszikus forgatókönyv szerint jártak. „Puha célpontot” támadtak, hiszen egy huszonéves a huszonnégyórázástól holtfáradt, vasággyal 50 kilós kislány nem lehetett ellenfele a fegyveres bűnözőknek. A mezőváros persze forrong, terjednek a pletykák és egyre vadabb összeesküvés-elméletek látnak napvilágot. Mindeközben órákkal az események után a Kárpáti Igaz Szó munkatársa már a helyszínen faggatta Ivan Bedrinec rendőr alezredest, a Nagyszőlősi Járási Rendőrség vezetőjét a történtekről.

– Információi helyesek voltak – kezdte az ugocsai főzsaru –, tényleg fegyveres rablás történt a helyszínen. Egyelőre annyit tudunk, hogy október 5-én hajnalban két símaszkos, kezében fegyvernek látszó tárgyat tartó személy rátört a tiszaújlaki OKKO üzemanyagtöltő állomáson működő pénzváltó kirendeltségre. Az alkalmazottat a pénztárban lévő teljes összeg átadására kényszerítették, majd ismeretlen irányba távoztak. Személyi sérülés szerencsére nem történt, a pénztár alkalmazottja – a mentális sokktól eltekintve – sértetlenül megúszta a történteket. Az elkövetők személyazonosságának megállapítása jelenleg is zajlik, megyei körözést adtunk ki, de egyelőre többet a nyomozás eredményessége érdekében nem árulhatok el. Bár azt még megjegyezném, hogy az elkövetők igencsak elvetették a súlykot, hiszen ma Ukrajnában a fegyveres rablás büntetési tétele 8-12 év, tehát nagyon komoly megtorlásra számíthatnak.

Miközben a rendőrök munkájukat végezték, Kovács István tiszaújlaki polgármestert is megkérdezte a lap a történtekről.

– Hivatalos információim nincsenek, de úgy értesültem, hogy az elkövetők mintegy 5 ezer eurót, ezer dollárt, közel egymillió forintot és valamennyi hrivnyát zsákmányoltak, majd vagy Beregszász, vagy Nagyszőlős irányába hagyták el a települést. Szeretném hinni, hogy a gengszterek nem helyiek. Remélem továbbá, hogy a rendőrök mihamarabb előkerítik az elkövetőket, mert az eset nagyon felzaklatta az itt lakókat.

Egy nyugdíjas tanárnő viszont koránt sem bizakodó.

– Na nekem bezzeg nincs félnivalóm – meséli a néni –, hiszen tőlem 5 eurót sem tudnának rabolni, mert egyszerűen nincs! De az a szegény kislány miken mehetett keresztül, amikor fegyvert fogtak rá! Rossz rágondolni, hogy Tiszaújlak milyen vadnyugat lett, bár pár éve volt már ilyen eset. Akkor is ezt a benzinkutat látogatták meg rablók és nem lennék meglepve, ha ugyanazok a jómadarak követték volna el a mostani esetet is. Na de mire számítsunk. Migránsok, a kelet-ukrajnai harcokban sérültek, amnesztiával kiengedett bűnözők  – nem irigylem a rendőröket, mert lassan minden szemetet idefúj a szél.

Rovatok: KékfényTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Nagyszőlősi járás›TiszaújlakCímkék: fegyveres rablás, kékfény, bűnügy, Kárpátalja, Ukrajna, ukrajnai hírekForrás: Kárpáti Igaz Szó


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »