Fazekas stresszes oroszlánokról írt Vonának

Biztosan emlékeznek arra, hogy a Jobbik elnöke, Vona Gábor írásbeli kérdést nyújtott be augusztus elején Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek, amely így hangzott: „Tervezik-e az állatkerti állatsimogatás szabályainak felülvizsgálatát?” A párt másnap közölte az MNO-val: Vonát gyöngyösi képviselőként, a „valódi nemzeti konzultáció” során kereste meg egy nagycsaládos édesanya, aki azt firtatta, miért nem lehet simogatni kis oroszlánokat a városban.

Ennek oka egyébként egy minisztériumi döntés, nevezetesen a veszélyes állatfajokról és egyedeik tartásának szabályairól szóló 85/2015. (XII. 17.) FM-rendelet 27. § (4) bekezdése, mely az állatkert és az állatotthon létesítésének, működésének és fenntartásának részletes szabályairól szóló 3/2001. (II. 23.) együttes KöM–FVM–NKÖM–BM-rendelet 9/A §-át helyezi hatályba: „Állatkertben létesített állatsimogatóban kizárólag háziasított fajok, illetve olyan fajok egyedei helyezhetőek el, amelyek számára nem jelent fizikai és pszichikai megterhelést az emberekkel való napi érintkezés. Állatsimogatóban veszélyes állat, illetve nem ivarérett, a szülőállattól elválasztott egyed nem helyezhető el.”

Fotó: Facebook

Nem lesz változás

Fazekas Sándornak Vona kérdésére augusztus 18-a délután fél ötig volt lehetősége válaszolni, és ezt meg is tette. A parlamenti honlapon elérhető válaszlevélben azt írta a miniszter, hogy azért volt szükség az általuk hozott rendeletre, mert „számos nem háziasított állat – köztük a nagymacskák – számára olyan megterhelést jelent az emberekkel való mindennapi érintkezés okozta stressz, amely negatív hatással van az állat egészségére, illetve jólétére”.

„Nem értek egyet Önnel abban, hogy az oroszlánkölykök számára a napi egy-két órai simogatás nem jelent stresszhelyzetet”

– fogalmazott Fazekas Sándor. Szerinte a gondos szülőnek számító nagymacskától a simogatás idejére elszakított kölyköt az a veszély is fenyegeti, hogy anyja nem fogadja vissza. Emellett a veszélyes állatfajok egyedei – mint például egy serdülő oroszlánkölyök – a látogatókra is veszélyt jelenthetnek. Ezzel kapcsolatban a Jobbik elnöke még kérdésében kiemelte: a közelmúltban nem történt ilyen jellegű baleset Magyarországon.

Fazekas Sándor szerint a mai gyermekek a magyar háziállatokat sem ismerik jól, így ezek testközelből való bemutatása is felejthetetlen élményt jelent. Ezt „nem indokolt ritka, egzotikus fajok kölykeinek simogatásával helyettesíteni”, így a rendelkezés módosítása nem szükséges – írta a tárcavezető.

Mit tesz Vona Gábor?

„Ha ésszerű indokot kapunk arra, hogy miért nem lehet e tevékenységet folytatni, akkor azt természetesen elfogadjuk” – írta még Fazekas válaszát megelőzően a Jobbik sajtóosztálya. Most ismét megkerestük a pártot, s ezt válaszolta az MNO-nak:

„Elnök úr a konstruktív vita híve, jelen helyzetben is úgy véli, a szakmának kell eldöntenie, hogy a miniszteri válasz teljes mértékben helyénvaló-e, vagy pedig indokolt a választói megkeresés, és módosítani szükséges a jelenlegi szabályozást.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »