Farage: 25 éve harcolok ezért

Farage: 25 éve harcolok ezért

A kilépés hírét elsőre még visszafogottan kommentálta az elszakadás mellett leghangosabban kampányoló UKIP-vezér. A tőzsdék és a devizapiac nem számított a döntésre, hatalmasak a mínuszok.

52-48 százalékos aranyában győztek az elszakadás mellett voksolók. A kilépés mellett kampányoló UKIP elnöke, a függetlenség napjának kiállította ki június 23-át. „Merjünk álmodni, merjünk álmodni. A végeredmény még nincs meg, de merjük azt álmodni, hogy a hajnal egy független Egyesült Királyságban köszönt ránk. 25 éve harcolok ezért, és úgy tűnik, hogy ez most megvan” – fogalmazott Nigel Farage.

A brit konzervatív párt Európai Parlamenti képviselőcsoportjának vezetője azt mondta: a nép szavazott és ideje továbblépni. „Amit most tennünk kell, hogy lépjünk egy lépést hátra, hallgassuk meg, hogy mit jelent ez, aztán fogjunk össze és lépjünk tovább. Például én ma megbeszélésekre megyek a többi politikai párt vezetőivel, hogy elkezdjük a tárgyalásokat azért, hogy biztossá tegyük, hogy Britanniának jó kapcsolata legyen az unióval, hogy jó szomszédok legyünk és ne vonakodó haszonélvezők” – nyilatkozta Syed Kamall.

A brit nemzetközösséghez tartozó Ausztrália miniszterelnöke szerint nem lesznek azonnali hatásai a szavazásnak. „Az Ausztráliára mért hatásai közvetlenül, jogi szempontból nagyon csekélyek, mert évekbe fog telleni még, amíg az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót. Ugyanakkor látjuk a szavazás hatalmas hatását a részvények zuhanásában és még egy jó darabig a bizonytalanság fog uralkodni” – vélekedett Malcolm Turnbull.

Ha kell, beavatkoznak

A japán pénzügyminiszter azonnal beavatkozna, miután a tokiói tőzsde erős mínuszokkal reagált a brit hírekre. „A devizapiacok stabilitása a legfontosabb a világ növekedése szempontjából, és jelenleg a deviza piacok nagyon idegesek. Annak érdekében, hogy ez ne folytatódjon túl sokáig, nagyon közelről figyeljük a piacokat és, ha kell beavatkozunk” – közölte Taro Aso pénzügyminiszter.

Az angol font 30 éves rekordmélységbe zuhant a dollárral szemben, 10 százalékot esett. „Azt hiszem arra játszottak, hogy a határozatlanok kockázat félők és ezért a maradás mellett döntenek, de úgy tűnik, hogy attól a sunderlandi győzelemtől minden megváltozott és a piacok hatalmas félreárazásokat hajtottak végre” – magyarázta Joe Rundell devizapiaci elemző.

Az Európai Oarlament elnöke szerint rövid időn belül megkezdődnek a kiválási tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »