Fapados repülővel belföldön is

Fapados repülővel belföldön is

Óriási piaci lehetőséget láttak meg az elmúlt időszakban a Romániában jelen lévő fapados légitársasá­gok, amikor belföldi járatok elindítása mellett döntöttek, hiszen amíg a vonatoknak egyre több idő kell arra, hogy megtegyék a Temesvár–Bukarest- vagy Kolozsvár–Bukarest-távot, addig egy óra alatt olcsóbban és sok esetben kényelmesebben utazhatnak azok, akiknek dolga akad a román fővárosban.

7-ryanair_b

Kolozsvár: a lehetőségek városa

Két lehetősége is van fapadossal utazni annak, aki a kincses városból menne Bukarestbe, vagy a román fővárosból szeretne oda eljutni. A magyar tőkéjű Wizz Air légitársaság jelenleg heti hat alkalommal repül a két város között. Jegyáraik 39 és 129 lej között alakulnak egy útra, de a szerencsésebbek, ha csomag nélkül utaznak, 78 lejért akár menettérti jegyet is válthatnak. Úgy tűnik, megéri az üzlet, a fapados társág ugyanis már jelezte, hogy október 31-étől növeli járatai sűrűségét, így hétfőn, szerdán és pénteken naponta kétszer is megteszik a távot, a többi napokon pedig egy járat lesz.

Most a Blue Air heti négy napon napi egy járatot kínál, de ők is azt ígérik, hogy szintén október 31-étől már hétköznapokon naponta kétszer is megteszik az utat, hétvégén pedig napi egy járat lesz. A 89 lejes jegyért pedig poggyászt is lehet szállítani.

Eközben az Economica.net gazdasági hírportál összeállítása szerint a vonatjegy másodosztályon 94,5 lej, első osztályon 141,3 lej lenne egyetlen útra, kedvezményes konstrukcióban pedig 166 lejért lehet menettérti jegyet váltani, amiért cserébe 9 órát és 43 percet kellene utazni abban az esetben, ha a vonatnak nincs késése. Valamivel olcsóbb a busz: a Christian Tour utazási iroda által működtetett Memento Bus az Autogări.ro-n elérhető adatok szerint 30 lejért is elvisz egyik városból a másikba, azonban csak a hét bizonyos napjain közlekedik, az út pedig ebben az esetben is több mint kilenc órát tart.

Mint ismeretes, korábban csak az állami tulajdonban lévő Tarom légitársasággal lehetett repülővel eljutni Kolozsvárról Bukarestbe, azonban az egyszerű ember számára az árak annyira borsosak voltak, hogy inkább vállalta a félnapos autózást vagy vonatozást. Csütörtökön megnéztük a Tarom kínálatát, s kiderült, továbbra is az a legdrágább opció. Jövő héten 93,34 és 108,34 euró között utazhatnánk a kincses városból a román fővárosba, a visszaút pedig 62,69 és 97,69 euró között alakulna.

Temesvárban is látják a potenciált

Temesvárban eközben a szintén fapados Ryanair látta meg a potenciált, Európa legnagyobb diszkont-légitársasága szeptember elsejétől indít járatokat a Bega-parti városból Bukarestbe. A hivatalos tájékoztatás szerint egy út ára két kézipoggyásszal 7,99 eurótól indul, 59,99 euróért már extra előnyöket lehet élvezni, mint kiválasztott hely, 20 kilogrammos csomag a poggyásztérben, elsőbbség beszálláskor, 143,99 euróért már a business plus kategóriát élvezhetik majd az utasok. Egyelőre napi egy járattal indítanak, de a visszajelzések mentén már el is döntötték, hogy november elsejétől napi kettőre növelik a járatsűrűséget.

Tarommal viszont jövő héten 84,94 és 99,94 euró közötti áron lehetne eljutni a Bega-parti városból Bukarestbe, a visszaút pedig 72,69 és 82,69 euró között alakulna. Miközben a repülőút körülbelül egy órát vesz igénybe, vonattal bő tíz óra, a Román Vasúttársaság pedig ezért 105 lejt kér el.

„Körjárat” indul

Néhány nagyobb várost ugyanakkor nemcsak Bukaresttel, hanem egymás között is összekapcsolnak. A Blue Air október elsejétől Jászvásár–Kolozsvár–Temesvár-járatot indít – egyfajta háromszögként képzelték el az utat, amelyet egy repülő mindennap megtesz majd. Érdekesség, hogy ha egy temesvárinak Jászvásáron lenne dolga, akkor a 134 lejes vonatjegyért 16 órás zötykölődést is vállalnia kellene.

Miért ilyen olcsó a fapados?

Arra a kérdésre, hogy hogyan tud megengedni magának valamennyi fapados ennyivel alacsonyabb árakat, mint akár a Tarom, s mégis évről évre nyereséget jelentenek, az Index.hu portál kereste éppen a napokban a választ. „Úgy, hogy minden apró részletre kínosan ügyelnek, és ahol csak lehet, meghúzzák a költségeket, ezenfelül trükkös módszerekkel próbálnak pluszpénzes szolgáltatásokat rásózni az utasokra, ráadásul a hatékony árazást is tökélyre fejlesztették” – vonja le a következtetést a cikk szerzője.

Szárnyal a Blue Air

1,4 millió utast szállított a Blue Air az első fél évben, ami 147 százalékos növekedést s egyben rekordot jelent a fapados légitársaság életében. A növekedés annak is köszönhető, hogy idén 25 új útvonalon indítottak járatot – derül ki a légitársaság közleményéből. A Blue Air jelenleg 70 belföldi és külföldi útvonalon működtet járatot. A legújabb ezek sorában szerdán indult el, amikor a társaság gépe 125 turistával a fedélzetén megérkezett Tel Avivból a nagyváradi repülőtérre. Ezentúl minden szerdán repülnek, és a helyek függvényében Váradról is lehet majd Izraelbe utazni, egy menettérti jegy ára a csütörtöki hivatalos tájékoztatás szerint 315 euró.

Mint rámutat, a légitársaságok egyik állandó költsége a repülőflotta fenntartása. A költségek viszont jelentősen csökkenthetők, ha a légitársaság ugyanolyan típusú repülőket használ. Ez nemcsak a fenntartási és szervizköltségeket viszi lejjebb, de a szerelők és pilóták betanításán is lehet vele spórolni. Az Easyjet például csak Airbus A319-eseket és A320-asokat használ, a Ryanair pedig Boeing 737-800-asokat.

Az üzemanyagot eközben próbálják a legolcsóbban beszerezni, s szintén jó módszer a kiadások nyesegetésére, ha az olcsóbb reptereket választják célpontnak. Többletbevételhez jutnak ellenben azzal, hogy jegyfoglaláskor külön árulnak lábhelyet, adhatunk több pénzt, hogy a repülő elejében vagy az ablak mellett üljünk, utazás közben a reptérihez hasonló árakon vásárolhatunk magunknak ételt, parfümöt, repülőmodellt a gyereknek.

Láthatatlan mechanizmusok

A hatékonyság nemcsak ilyen direkt módszerekben érhető tetten, az is fontos, hogy idő- és helytakarékosak legyenek a járatok. Ha egy fapados gép csak félig telik meg, szinte biztosan veszteséget termel a cégnek, így fontos, hogy csak népszerű vonalakat tartson fenn a társaság. A gépek megtöltését pedig a legjobban a dinamikus árazás szolgálja. A fapadosok bonyolult, szinte teljesen automatizált mechanizmust használnak a jegyárak belövéséhez.

Az árazást egy szoftver végzi a betáplált paraméterek és rengeteg különféle lehívott adat – részben a versenytársak árai – alapján, vannak a piacon informatikai cégek, amelyek direkt ilyen programok fejlesztésére álltak rá, de az sem ritka, hogy a légitársaság saját szoftvert készíttet. Hogy mit vegyen figyelembe a program, abba persze kézzel is bele lehet nyúlni, ha valami nem várt esemény növeli a keresletet: például amikor kiderült, hogy a magyar válogatott kijutott a labdarúgó-Európa-bajnokságra, rögtön ugrottak egyet a Budapest és Franciaország közötti járatok időszakos jegyárai.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »