"Fantasztikusan korrupt" országok a korrupcióellenes konferencián

"Fantasztikusan korrupt" országok a korrupcióellenes konferencián

MTI nyomán

David Cameron nagyot ment ma: egy ünnepi rendezvényen ugyanis a királynőnek csevegte el, hogy szerinte “néhány fantasztikusan korrupt” ország is részt vesz a Londonba összehívott nemzetközi korrupcióellenes konferencián, sőt, szerinte valószínűleg Nigéria és Afganisztán a világ két legkorruptabb országa. Az ügy roppant kínos – neki és a királynőnek legalábbis – mivel az egészet sikerült egy kamera előtt abszoválni.

A Downing Street szóvivője nem reagált érdemben a BBC érdeklődésére, hogy Cameron megkövette-e a két ország vezetőit, illetve Nigéria és Afganisztán reagált-e hivatalosan a kormányfő kijelentéseire. A brit miniszterelnöki hivatal szóvivője csak annyit mondott, hogy mindkét ország vezetőit meghívták a londoni korrupcióellenes csúcsra, éppen azért, mert hazájukban a korrupcióellenes küzdelem élharcosai.
    
Cameron nem először került kínos helyzetbe a kamerákra nem ügyelő, óvatlan elszólásai miatt.
    
Két éve, az ENSZ Közgyűlésének ülésszakán Michael Bloomberg volt New York-i polgármesterrel beszélgetett egy rendezvényen a nem sokkal korábban megrendezett skóciai függetlenségi népszavazásról, nem számítva arra, hogy szavai eljutnak a helyszínen tartózkodó forgatóstábok mikrofonjaiba is. A brit kormányfő a BBC által annak idején bejátszott felvételen jól hallhatóan kijelentette Bloombergnek, hogy amikor a függetlenséget ellenző tábor győzelmének – vagyis az Egyesült Királyság egyben maradásának – hírével felhívta a királynőt, az uralkodó “valósággal dorombolt örömében” a telefonban. “Soha nem hallottam még senkit ennyire boldognak” – tette hozzá.
    
Cameron e kijelentéseivel súlyosan megsértette a brit protokolláris előírásokat. Nagy-Britanniában törvényerejű szokásjog ugyanis, hogy a királynő és mindenkori miniszterelnöke beszélgetéseinek részleteit soha egyikük sem tárja a nyilvánosság elé, még véletlenül sem.
    
A brit kormányfő az incidens után hivatalosan elnézést kért II. Erzsébet királynőtől.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »