Falvakat törölt el a föld színéről a hurrikán Haitin

Falvakat törölt el a föld színéről a hurrikán Haitin

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arra hívta fel a figyelmet: égető szüksége van Haitinek a nemzetközi közösség nagyszabású segítségére a Matthew hurrikán által okozott károk helyreállításához.

Legalább 1,4 millió embernek azonnali segítségre van szüksége, több mint 300 oktatási intézmény megrongálódott, és számos ültetvényt, illetve élelmiszerraktárt megsemmisített a vihar – jelezte Ban újságírók előtt.

Az ENSZ a következő három hónap során 120 millió dollárt (csaknem 33 milliárd forintot) szeretne összegyűjteni a karibi térség legszegényebb országának számító Haiti részére.

“Néhány települést szinte teljesen eltörölt a föld színéről a vihar” – mondta a főtitkár. “A számok és a szükségletek növekedhetnek, ahogy az érintett térségek újra hozzáférhetővé válnak.”

A haiti hatóságok legfrissebb értesülései szerint a Matthew-t kísérő időjárási jelenségek miatt legalább 372-en vesztették életüket a karibi országban, más összesítés szerint mintegy ezer ember halt meg a térség legszegényebb országában.

Az ENSZ gyermekjogi szervezete (UNICEF) úgy tudja, hogy 100 ezer haiti diák oktatása került veszélybe a hurrikán okozta károk miatt. Az UNICEF rögtönzött tantermekben igyekszik biztosítani az oktatás folyamatosságát.

A Saffir-Simpson ötfokú hurrikánskálán 4-es erősségű Matthew október 4-én érte el Haiti partjait, központjában óránkénti 230 kilométeres sebességű széllel. Az ENSZ humanitárius tevékenységét koordináló Stephen O’Brien szerint a jelenlegi a legkomolyabb humanitárius válsághelyzet Haitin a több mint 200 ezer emberéletet követelő, pusztító erejű 2010-es földrengés óta. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »