Falu mézeskalácsból – igazi turistalátvány

Falu mézeskalácsból – igazi turistalátvány

2008 óta minden karácsonyra elkészítik falujuk kicsinyített mását mézeskalácsból a Baranya megyei Geresdlakon élők. Mára igazi turista látványosság lett a mini falu, évente több ezren emiatt keresik fel a települést.

45 kiló liszt, 20 kiló cukor, 7 kiló méz, 100 tojás, fahéj, margarin és szódabikarbóna. Ennyi alapanyagból készült idén a 110 mézeskalács ház. Az épületek nagy része közös sütés eredménye, de volt olyan, aki nemcsak a saját, hanem még 17 másik házat is megformált. A munkát egy hónapja kezdték.

„Körülbelül tíz alkalommal jöttünk össze különböző csoportokban, gyerekekkel. Mézes bábos hölgy is segített a falu építésében, felnőttek is segítettek és volt, aki nem jött el a közös sütésre, hanem otthon sütötte meg a házikóját” – mesélte Kettné, Schimdt Tímea.

A mézeskalács házakat először kilenc éve kezdték megsütni. Akkor alig 10 épületet formáztak meg, és a templomban állították ki. Évről évre nőt a házak száma, ma már ott tartanak, hogy minden harmadik portának megvan a kicsinyített mézeskalács mása. Geresdlak arról is ismert, hogy sok finn vett házat a településen. Közülük is egyre többen vesznek részt a sütésben.

„Kinőttük ezt a nem kis helyet, de nem ez a cél, hogy egyre nagyobb és nagyobb legyen, hanem a közösség kovácsolódjon a továbbiakban is össze. Azért mert egyébként mindenki vallja egy finn ember mondását, hogy Geresdlakon együtt vagyunk sikeresek. A mézeskalácsfalva készítése egy nagyon jó példája ennek a szlogennek” – mondta Habjanecz Tibor, a település független polgármestere.

A geresdlaki mézeskalács falu kilenc hónapig látogatható, évente több ezer érdeklődő keresi fel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »