Fallúdzsa: a vérzivatar dalra fakaszt

Sosem hagyták hidegen a zenészeket a háborúk – így volt ez a sokat szenvedett Fallúdzsával is, amelyet az iraki kormányhadsereg most próbál visszaszerezni az Iszlám Államtól.

Nem tudunk elég régre visszatekinteni, hogy ne találjunk olyan dalokat, amelyek háborúkról szólnának: kiapadhatatlan ihletforrás ez, amit a könnyűzene gyorsan felismert. A békemozgalmak himnuszaivá váltak sokszor ezek a dalok, elég csak a vietnami háborúra és John Lennon számaira gondolnunk.

Hasonlóan történt ez Fallúdzsa esetében is, ahol az amerikaiak 2004 novemberében és decemberében közel száz katonát veszítettek. A vérengzés először Jefferson Pepper rockzenészt ihlette meg, aki 2005-ben írta meg a „Karácsony Fallúdzsában” című dalát. Ennek főszereplője David Maples, a zeneszerző szomszédja volt, akit 21 éves korában vittek ide harcolni.

Két év múlva ugyanezzel a címmel írt dalt Billy Joel amerikai zenész is, az erőteljes rockszámot először Cass Dillon adta elő. Joel később a Rolling Stone magazinnak elmondta: a dalt azok a levelek ihlették, amelyeket amerikai katonák írtak Irakból. A rockszám a fallúdzsai szörnyűségekről szól, amelyet az amerikai harcosok mondanak el: „Nincs igazság a sivatagban, mert nincs Isten a pokolban”.

És végül, a fallúdzsai csata a FC Apatride Utd nevű szerb reggae-együttest is megihlette. Ma, amikor az Iszlám Állam továbbra is megszállás alatt tartja a várost, csak abban bízhatunk, hogy végül győzelmi dalok is születnek Fallúdzsáról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »