Fair Play – Újabb négy évig Kamuti Jenő az elnök

További négy évig Kamuti Jenő vezetheti a Nemzetközi Fair Play Bizottságot (NFPB), melynek immár 16 esztendeje az elnöke.

A szervezet végrehajtó bizottságának pénteki budapesti ülésén egyértelmű támogatást kapott a 79 éves sportvezető, akinek a szombati közgyűlésen ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag szavaztak bizalmat a küldöttek.

“Tudom, hogy a korom miatt esetleg már megkérdőjelezhetik, miért én vagyok az elnök, s miért nem adom át a stafétabotot egy fiatalabbnak. Én viszont egyáltalán nem vagyok belefáradva abba, hogy ezt csináljam, sőt egyre nagyobb kedvem van hozzá” – nyilatkozta Kamuti az MTI-nek, aki hozzáfűzte, hogy a magyar fővárosban négy új tagot is beválasztottak a bizottságba.

Az elnök számára – saját bevallása szerint – nagyon fontos a Nemzetközi Fair Play Bizottság vezetése, ami mára a hitvallásává vált, ezért nagy várakozással tekint a következő négy esztendő elé.

Kamuti kijelentette: a világ sportja soha nem volt olyan veszélyben, mint most. Úgy látja, hogy a nemzetközi sportban komoly mentális és etikai problémák vannak, s a társadalomban és a vezetők körében fellépő – például a Nemzetközi és az Európai Labdarúgó Szövetségnél, a Nemzetközi Doppingellenes Szervezetnél (WADA), vagy éppen a riói jegyeladásoknál tapasztalt botrányok – komoly veszélyeket rejtenek magukban.

Meglátása szerint az ifjúsági olimpiákon a különböző földrészekről érkező sportolók másként értelmezik a fair playt, ezért úgy érzi, a jövőben a fiatalok nevelésére kell a legnagyobb hangsúlyt helyezni, s már az iskolában el kell kezdeni a fair play szellemiségének terjesztését. Az elnök szerint komoly figyelmet kell szánni a sportvezetők magatartására is.

“Ha a vezetők nem mutatnak jó példát, akkor mi lesz a jövő ifjúságával?” – tette fel zárásként a költői kérdést Kamuti.

A tőrvívóként olimpiai ezüstérmes, csapatban világbajnok sportember 2000 óta irányítja a több szervezet, köztük az UNESCO által 1963-ban létrehozott, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) részéről is elismert és támogatott bizottságot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »