Facebookon toborozzák a menekülteket?

Facebookon toborozzák a menekülteket?

Naponta jelennek meg friss hírek arról, hogy miként változik a migránsok útvonala Európába. A német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) arról ír, hogy az embercsempészek új terve, hogy halászhajókkal és yachtokkal vigyék Olaszországba a menekülteket.

Az M1 tudósítója Berlinből arról számolt be a német lapok cikkeire hivatkozva, hogy az új útvonal áprilistól működhet, az ára pedig várhatóan 3000 – 5000 euró között lesz. A menekülteket az éjszaka leple alatt gumicsónakokkal a yachtokhoz és kereskedelmi hajókhoz szállítanák, azokkal pedig Olaszországba juttatnák a csempészek. A migránsok persze nem mutatkozhatnának az út során a fedélzeten, csupán alatta vészelhetnék át nem sok levegővel a hajóutat. A német lapok szerint az utazás összegét egy irodában kellene letétbe helyezniük a menekülteknek, majd Olaszországba érkezvén egy kóddal aktiválni.

A sajtóhírek szerint már Törökországban hajókra tennék a menekülteket, valamint Athénban vennék fel azokat, akik már átjutottak Görögországba, minden hajó Olaszországba menne, a csizma sarkánál tenné ki a migránsokat.

A FAZ szerint egy Facebook csoport alakult toborozni a menekülteket, a közösségi oldalon megadott telefonszámon lehet jelentkezni. Az embercsempészek egyébként azt tanácsolják a migránsoknak, hogy ne válasszanak más útvonalakat, a korábban említett Albánia, Bulgária, Románia és Szerbia nem biztonságos a rablóbandák miatt. Lengyelország felé pedig a szigorú határellenőrzésre figyelmeztetnek.

Olaszország már hónapok óta felkészült arra, hogy a migránsoknak módosulhat a balkánon az iránya. Először Szlovénia felől várták az olasz hatóságok a migrációs tömeget, aztán Albánia és Montenegró felől, végül a legrosszabb forgatókönyv erősödött fel az utóbbi időben.

Az M1 helyszíni tudósítója elmondta, hogy az utóbbi három hónapban 42 százalékkal többen indultak el az Észak-Afrikai partokról, mint a tavalyi év első negyed évében. valamint megnőtt a szíriai menekültek száma is.
Dél-Olaszországban négy regisztrációs központot állítottak fel az elmúlt időszakban, de további ötvenezer helyet keresnek kaszárnyákban, elhagyott iskola épületekben, ahol tömeges migrációs esetén el tudják helyezni az embereket.

Közben egy 40 éves férfit fogtak el Brüsszelben, akit összefüggésbe hoztak a múlt héten Brüsszelben elkövetett terrortámadásokkal. A férfi, a hírek szerint, útleveleket gyártott a merénylőknek, valamint Salah Abdeslamnak is.

Az M1 római tudósítója elmondta, hogy az algériai férfi terhes feleségével érkezett Olaszországba és egészen Nápolyig jutott, ahol letelepedési engedélyt kért a hatóságoktól. Ekkor derült ki, hogy hamis néven utazik és azonnal őrizetbe vették. A tudósító korábbi információkra hivatkozva azt állította, hogy Európa legnagyobb útlevél-hamisító üzeme Olaszországban működik.

MTI


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »