F–5-ös vadászgép zuhant le Hollandiában

Lezuhant csütörtökön egy légi ütközést követően a svájci Patrouille Suisse műrepülő-kötelék egyik F–5-ös vadászgépe az észak-hollandiai Leeuwarden mellett, egy légitámaszpont közelében, a pilóta túlélte a balesetet.

A holland Nu.nl hírportálon közzétett videofelvétel a repülőgép több másodperces szabadesését mutatta. A pilóta katapultált – közölte a tűzoltóság. Brigitte Matter, a hollandiai Menameradiel megye szóvivője elmondta: a pilóta nem sérült meg súlyosan. „A körülmények ellenére jól van” – tette hozzá. A baleset okát nem tudta megerősíteni.

A NOS holland közszolgálati televízió felvételeket mutatott a repülőgép égő roncsairól. Az adó szerint a katasztrófát szenvedő gép egy másik svájci repülővel ütközhetett, amely azután sikeresen le tudott szállni. A televízió egyik felvételén a szerencsésen leszálló repülőgép sérült függőleges vezérsíkja volt látható.

A baleset Leeuwarden mellett történt, mintegy 150 kilométerre északra Amszterdamtól.

A katasztrófát szenvedő repülőgép a svájci Patrouille Suisse műrepülő-kötelékbe tartozott, amely a hétvégére tervezett hollandiai repülőnapon készül fellépni.

Tragédia Oroszországban

A nap folyamán történt egy hasonló szerencsétlenség: lezuhant a Russzkije Vityjazi orosz katonai műrepülő-kötelék egyik Szu–27-es vadászgépe Moszkva közelében, a pilóta életét vesztette. Asukinóban Jurij Boriszov orosz védelmi miniszterhelyettes és Viktor Bondarev, a légierő parancsnoka csütörtökön pilótaemlékművet avatott fel, és ebből az alkalomból repült át felette a Russzkije Vityjazi díszköteléke.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »