Ezzel a pályázattal nyert drágábban a Századvég

Bár a Kopint-Tárki 700 millióval olcsóbb ajánlatot tett, a Századvég nyert az MNB kutatásra, tanácsadásra és kommunikációra kiírt közbeszerzési pályázatán. Kiperelték azt a pályázatot, amivel ezt az eredményt elérte.

Közel egy évig tartott a pereskedés, de végül a Fővárosi Ítélőtábla júniusban jogerősen kötelezte a Magyar Nemzeti Bankot a Századvég győztes pályázatának kiadására. Ismert, az MNB három évre szerződött a Századvég Politikai Iskola Alapítvánnyal nettó 1,8 milliárdért stratégiaalkotásra, kutatásra és PR-feladatok elvégzésére. A Transparency International kiperelte azt a pályázatot, amivel a Századvég a Kopint-Tárkinál 700 millióval többért nyerni tudott – olvasható az Átlátszó cikkében.

A TeleStroke és a távoli betegfigyelés

A Kopint-Tárki saját mintatanulmányában az energiaárak alakulásának és a különböző országok monetáris politikájának összefüggéseiről írt, a tender elbukása után pedig közzétette pályázatát. A Századvég most olvasható mintatanulmánya három, újszerűként bemutatott egészségügyi eszközről szól. Ezek közül az egyik az elektronikus beteg-nyilvántartási rendszer, a másik a TeleStroke hálózat, a harmadik pedig a „távoli betegfigyelés.” A mintatanulmány nem túl hosszú, alig néhány oldalas.

Az MNB tavaly januárban írta ki a közbeszerzési hirdetményt, ebben kutatáselemzésre, stratégiai tanácsadásra, kommunikációs feladatokra keresett partnert. A kért mintatanulmánnyal szemben több elvárás volt: az egyik, hogy mutasson be Magyarország szempontjából releváns, a világgazdaság szempontjából fontos országokban sikeresen alkalmazott társadalom- és gazdaságpolitikai meglátásokat. Értékelni kellett a szakpolitikai javaslatok átvételének monetáris politikára gyakorolt lehetséges hatását is.

Úgy látja az MNB, megkapta, amit akart

A bírálatnál a vállalási árat elvileg jóval inkább figyelembe vették, mint a mintatanulmányt. A Kopint-Tárki ajánlata 650 súlyozott pontszámot kapott, a Századvégé 447-et. Igaz, a tevékenységre vonatkozó ajánlat értékelésénél sokat javított a Századvég. A mintatanulmány értékelését viszont 100/10 arányban a Századvég nyerte. A vesztes fél aztán előzetes vitarendezési kérelmében kétségbe vonta, hogy a Századvég tanulmánya megfelelt volna az előírt szempontoknak. Az ajánlatkérő viszont úgy látta, a jegybanki stratégiai tervezéshez szükséges részletezettséget megkapta a Századvégtől.

Az MNB honlapján azt írta, az elmúlt egy évben 24 lakossági felmérést, 26 szakpolitikai tanulmányt, 12 vállalati konjunktúrakutatást és 39 szakpolitikai tanácsadást tettek le a jegybank asztalára.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »