Ezzel a mondattal lepte meg Ausztriát a kancellár

Ezzel a mondattal lepte meg Ausztriát a kancellár

Bejelentette lemondását az osztrák kancellár. A szociáldemokrata politikus azzal indokolta döntését, hogy már nincs teljes támogatottsága a pártjában. A szociáldemokrata jelölt mindössze 11 százalékot kapott az áprilisi államfőválasztás első fordulójában, amelyet a radikális jobboldali Szabadságpárt nyert. Osztrák sajtóhírek szerint a burgenlandi szociáldemokraták nem zárnák ki az együttműködést a bevándorlásellenes párttal.

„A mai nappal lemondok a pártelnöki és a kancellári tisztségemről” – ezzel a mondattal lepte meg Ausztriát hétfő délben Werner Faymann, aki 2008 óta vezette az osztrák kormányt. A szociáldemokrata politikus a döntés előtt egyeztetett a párt tartományi vezetőivel, akik közölhették vele, hogy megvonták tőle a bizalmat.

„Ennek az országnak egy olyan kancellárra van szüksége, akit teljes egészében támogat a pártja. Ennek a kormánynak erőteljes újrakezdésre van szüksége, hogy elérje a céljait. Hogyha nincs meg ez a támogatás, akkor nem lehet elérni a célokat” – tette hozzá Werner Faymann.

A szociáldemokraták mélyrepülése jó ideje tart, két hete, az elnökválasztás első fordulójában jelöltjük a negyedik helyen végzett a szavazatok 11 százalékával. A második fordulót a bevándorlásellenes Szabadságpárt várja az élről, amely állítólag sok szavazót csábított át a szociáldemokratáktól. Faymann és a kormány népszerűségének nem tett jót, hogy a közelmúltban több, közfelháborodást kiváltó bűncselekményt követtek el migránsok Ausztriában. A kancellár kezdetben bevándorláspárti nézeteket képviselt, többször bírálta keményen Magyarországot a szerb határon felhúzott kerítésért. Az osztrák közvéleményt azonban nem győzte meg, hogy Faymannék korlátozták a menedékkérők számát, elkezdték szigorítani a határellenőrzést, az olasz–osztrák határra pedig kerítést terveznek.

„Nagy a tét, Ausztria a tét. Egy olyan ország vagyunk, ahol nagyon hálás vagyok azért, hogy ebben a funkcióban szolgálhattam. Minden jót” – zárta bejelentését az osztrák kancellár.

A kancellári posztot ideiglenesen az alkancellár, a szociáldemokratákkal közösen kormányzó néppárti Reinhold Mitterlehner veszi át. Az Osztrák Néppárt szerint Werner Faymann lemondása miatt nincs szükség új választások kiírására. Ausztriában jelenleg a Szabadságpárt a legnépszerűbb politikai erő: a radikális pártot a szavazók 31-33, a szociáldemokratákat és a néppártot pedig 22-24 százalék támogatja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »