Ezzel a módszerrel műtétek nélkül gyógyítják a gerincbeteg gyerekeket

Új módszerrel gyógyítják a gerincbeteg gyerekeket Budapesten. Eddig rengeteg plusz fájdalmat kellett kibírniuk, hiszen ahogy nőttek, mindig újra és újra műtétre szorultak. Ennek most vége, mert a beavatkozásokhoz nincs többé szükség vágásra.

Húsz műtétet vált ki a budapesti kórház módszere, amelyet Európában a fővároson kívül csak Hamburgban alkalmaznak.

Az év elejétől így már egyetlen műtét is elég lehet a súlyos gerincgörbülés korrigálására. Eddig úgy kezelték a bajt, hogy a gerinc mellé egy vagy két hosszú fémrudat szegecseltek, és ahogy nőtt a kisgyerek, újabb és újabb műtéttel igazítottak a rögzítésen.

Vagyis mindannyiszor szükség volt altatásra és vágásra is. A gyerek gerincoszlopa mellett felvágták a bőrt, kivették a gerincéből a rögzítő csavarokat, arrébb fúrták a helyét, visszacsavarozták és összevarrták. Ha nem alakult ki szövődmény, akkor mehetett haza a kórházból.

A hatodik beavatkozással szinte törvényszerűen jönnek a szövődmények, a nehezebb sebgyógyulás. Még a legnagyobb elővigyázatosság mellett is ott van a kórházi fertőzések és az altatás kockázata.

Nem szabad kezeletlenül hagyni

Varga Péter Pál, az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója szerint a gerinc deformálódása sokkal több, mint szépséghiba, életveszélyes is lehet.

A kórosan hajló gerinc összenyomja a tüdőt, megváltoztatja a szív helyzetét, emiatt a szívből kilépő főverőér nehezebben juttat vért a test különböző pontjaiba. Ez pedig halálos is lehet.

Végre nincs szükség annyi műtétre

Az áttörés 2009-ben történt, de még csak az Egyesült Államokban. A San Diego-i gerincgyógyászati központ specialistája, Behrooz A. Akbarnia azt találta ki, hogy a gerincet rögzítő titánrúdba mágneses spirált épített. Így az implantátum képes követni a gyerek növekedését, és további műtétek nélkül is stabilizálja a gerincet.

Körülbelül háromhavonta nyújtják a titánrudat mágnesesen, ez a gyerek egyéni fejlődésétől függően 3-4 millimétert jelent. A hát évente egy centit nő, összességében ehhez igazítják az implantátumot. Ha a gyerek már nem nő tovább, akkor attól függően, hogy szüksége van-e további támasztásra, döntenek az implantátumról.

A Magecnek elnevezett eszközt szintén műtéttel csavarozzák az ágyéki és nyaki gerinc szakaszába, mint a hagyományos eljárásnál. Csakhogy a gerinc megtámasztására szolgáló rúd közepében lévő spirál hossza a bőrön keresztül egy mágneses „távirányító” és egy ultrahangkészülék segítségével tetszőlegesen növelhető, abban a tempóban, ahogyan a gyerek nő.

Magyarországon évente 35-40 gyerek szorul a beavatkozásra, közülük eddig hét gyereknél hajtottak végre ilyen műtétet, egyiküknél a hagyományos implantátumot cserélték át a mágnesrendszerre.

Négy olyan gyerek van, akinek cserélik, húsznak pedig újként ültetik be az állítható implantátumot – tette hozzá Varga Péter Pál.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Kipusztulhat a kávé, ha folytatódik a klímaváltozásSportolhat-e a gyerek, ha gerincferdülése van?Rovatok: TudományTelepülés: MagyarországCímkék: tudomány, új módszerek, gyógyítás, gerincbetegségek, betegségek kezeléseForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »