„Ezzel a Fidesz nem biztos, hogy nyerni tud”

Magyarországon nem a bevándorlással és Brüsszellel van baj – ahogy azt a kormány állítja –, hanem az oktatással és az egészségüggyel, esetleg még a korrupcióval. Ez az Economist elemzése Magyarországról. Külföldi lapszemle.

Magyarország egykor Nobel-díjasok sorát adta a világnak és a magyar találmányok meghatározták a modern világot. Most viszont az oktatás mélyrepülésben van és a kormány erőből akarja megoldani a problémákat. Ez az Economist összefoglalója a magyar tanárok sztrájksorozatáról. Megjegyzik: uniós összehasonlításban a magyar kormány alig költ oktatásra, a tankönyvpiac államosításával pedig csak korlátozták a tudáshoz való hozzáférést.

A magyar tanárok helyzetével foglalkozik a Chicago Tribune is. Cikkük szerint a kormány egyre nehezebben tudja tartani a bevándorlásellenes és Európa-ellenes retorikáját, mert az igazi problémák nem ezek, hanem az oktatás és az egészségügy helyzete, amivel viszont egyáltalán nem foglalkozik a jobboldali vezetés. A lapnak nyilatkozó politológus szerint a mások gyűlöletére épülő kampánnyal a Fidesz nem biztos, hogy nyerni tud 2018-ban.

Magyarország lesz Ausztriából, fenyegetőzik a Der Standard, az osztrák elnökválasztás első fordulója után, amit a szélsőjobboldali jelölt nyert. Az osztrák Szabadságpárt és a Fidesz között nincs nagy különbség, a magyar kormánypárt csak a Jobbiknak köszönheti, hogy nem őket emlegetik szélsőségesként. Ettől függetlenül aki terroristát lát minden bevándorlóban, az nem az európai értékeket képviseli, hangzik a vélemény.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »