Ezt tenné Lánczi a Corvinusszal

Ezt tenné Lánczi a Corvinusszal

Növelné a rektori jogköröket megválasztása esetén a BCE egyetlen rektorjelöltje. Lánczi András emellett felvetette, hogy jogi és közigazgatási kart is kellene indítani az intézményben, amelyet Közép-Európa vezető egyetemévé fejlesztene.

Január végén még csak pletykálták, mostanra viszont egyre valószínűbb, hogy Lánczi András lesz a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) rektora. A miniszterelnök lányát, Orbán Ráhelt is foglalkoztató intézmény vezetésére egyedül a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke adta be jelentkezését február elején – írta múlt héten a Vs.hu, amely most megszerezte Lánczi pályázatát is.

Az BCE Politikatudományi Intézetét is vezető Lánczi András pályázatából kiderül, hogy az egyedüli rektorjelölt nem elégedett az intézmény helyzetével: a próbálkozások ellenére sem sikerült tudományegyetemmé alakítani; a költségvetés instabil volt, de a kancellári rendszer révén stabilizálódott. A BCE a mindenkori magyar kormányzat támogatója, az elitképzés fellegvára – idézi a dokumentumot a portál.

Lánczi szerint a Corvinus feladata a magyar állam fenntartásában való részvétel, az elit utánpótlásának megteremtése és „olyan szakembereket nevelni, akik értik, hogy egy adott világtörténelmi helyzetben mi számít fontosnak, és mi nem”. Minden szinten a szabad ember eszményének megvalósítására kell törekedni – véli Lánczi, aki konkrétumokat is említett pályázatában.

Konkurencia az NKE-nek és az ELTE–Pázmány duónak

Profilfejlesztésre van szüksége a Corvinusnak a rektorjelölt szerint, ezért a portál szerint felvetette egy közigazgatási és jogi kar indításának a lehetőségét is – amellett, hogy tervbe van véve negyedik és ötödik kar alapítása is, de ezeket nem nevesítette. Lánczi előtt a londoni Business School of Economics, a francia ENA és a német Hertie School of Govarenance lebeg követendő példaként, a BCE-t Közép-Európa vezető egyetemévé fejlesztené.

Fotó: Europress/AFP

A Vs.hu beszámolója szerint Lánczi azt tervezi, hogy az intézményhez kösse az ott oktatókat és hallgatókat, hogy ne magánemberként adjanak tanácsokat a tanácsadói piacon, hanem az intézménynél dolgozzák ki szakmai anyagaikat. „Lehetőséget kell adni az oktatóknak, hogy amit tanítanak, azt ki is próbálhassák a gyakorlatban” – fogalmaz a rektorjelölt, aki az egyetemi közösségi életet is felpezsdítené új klubok és öntevékeny körök indításával.

Lánczi András támogatná a rektori jogkörök kibővítését is, „a think-tankszerű tudáselméletre” irányuló programok irányítását magához vonná, hogy tudásközpontokat lehessen létrehozni az egyetemen belül. A szerinte megviselt Corvinusra visszahozná a békét, a nyugalmat és a bizalmat, emellett javítaná a külső feltételrendszert – ezt pedig szerinte csak olyan rektor tudja végrehajtani, akinek jók a külső kapcsolatai.

Kifejezetten Lánczit szeretnék

Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet

Amint arról januárban beszámoltunk, Lánczi indulását – a Népszabadság szerint – kifejezetten Orbán Viktor miniszterelnök szerette volna, annak ellenére, hogy „nagy a bizonytalanság, hogy egy jobboldali rektorjelöltre nyitott-e a szenátus”. A lap úgy tudja, hogy a miniszterelnöknek – és Matolcsy György jegybankelnöknek – az egyetem szellemiségével vannak gondjai: túl kormánykritikus. Orbán és Matolcsy ezért kurzusváltást szeretne végrehajtani a Corvinuson, amelynek aulájából nemrég a Marx-szobrot is eltávolították.

A jelenlegi rektor, Rostoványi Zsolt – aki tavaly bírálta a kormány kerítésépítését – június végén távozik hivatalából. Rostoványi a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem külkereskedelmi szakán végzett, míg Lánczi András az Eötvös Loránd Tudományegyetem angol–történelem szakán. Azaz ha őt választja rektorának a BCE szenátusa április 18-án, bölcsész irányíthatja a főleg gazdasági profilú felsőoktatási intézményt.

Ám ehhez még az Emberi Erőforrások Minisztériumának rábólintása is szükséges: május 31-ig dolgozzák fel itt az anyagokat, majd továbbküldik a Köztársasági Elnöki Hivatalba, ahol Áder János júniusban vagy júliusban adhatja át a rektori megbízási okiratot a leendő rektornak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »