Ezt tartalmazza a Kolozs megyei PNL-RMDSZ protokollum

A kolozsvári és a Kolozs megyei tanács alakuló ülésének napján, pénteken, június 24-én írta alá a PNL az RMDSZ-szel az együttműködési protokollumot, melynek értelmében a következő négy évben támogatják egymást a megyei és a megyeszékhelyi tanácsokban.

A dokumentum legfontosabb pontja a kolozsvári háromnyelvű helységnévtáblák kihelyezése, de kitérnek az egyéb, a város határán elhelyezendő üzenetek többnyelvűsítésére is: például az úgynevezett totemoszlopokon szereplő feliratokra és üdvözlő feliratokra. Határidő nincs meghatározva, ezt Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke azzal magyarázta, hogy nem az volt a cél, hogy ultimátumot adjanak a PNL-s partnereknek, ezért úgy fogalmaztak, hogy a többnyelvűsítés a lehető legrövidebb időn belül menjen végbe.

A protokollum aláírói, Marius Nicoara és Daniel Buda, a PNL megyei társelnökei és Csoma Botond szervezeteik nevében egyetértettek további nagy infrastrukturális projektek támogatásában is, ezek között tételesen Kolozsvár déli terelőútja, a Szászfenesen létesülendő regionális kórház, egy új konferencia- és kiállítóközpont megépítése van felsorolva, a többi a két párt kampányában beígért projekt.

Egy következő tömb a kulturális, sport, szociális, oktatási és ifjúsági projektek támogatásának folytatására vonatkozik, majd a műemlékvédelemre térnek ki: a protokollum szerint az együttműködő felek támogatják a történelmi városközpont restaurálására vonatkozó projekteket, hozzájárulnak ahhoz, hogy a polgármesteri hivatal minél több épület esetében éljen elővásárlási jogával, odahatnak, hogy a homlokzatok felújítása könnyebben menjen, és megkeresik azokat a pénzügyi lehetőségeket, amelyek révén a házsongárdi temető műemlékei felújítására és karbantartására pénzeket lehet fordítani.

Külön fejezet vonatkozik a kisgyerekes szülők támogatására: a protokollum új bölcsődei csoportok, oktatás utáni programok és a nyári szünet alatti foglalkozások beindítását helyezi kilátásba.

A protokollum függelékben tartalmazza a tisztségek listáját. Eszerint a PNL kapja meg a megyei tanács elnöki és az egyik alelnöki tisztségét, a másik alelnököt az RMDSZ nevesítheti. Az RMDSZ adja továbbá Kolozsvár egyik alpolgármesterét, a PNL pedig a másikat. A PNL Aranyosgyéresen, Bánffyhunyadon, Gorbón, Egeresen, Magyarkapuson, Szászfenesen, Tordatúron, Harasztoson, és Bonchidán támogatja az RMDSZ alpolgármesterének kinevezését, az RMDSZ pedig Búzában, Kiskalotán és Gyerőmonostoron szavaz a PNL alpolgármester-jelöltjére.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »