Ezt sem a nyuszi hozta – több 10 milliárd forintnyi támogatást bukhat hazánk

Ezt sem a nyuszi hozta – több 10 milliárd forintnyi támogatást bukhat hazánk

Március 23-tól hivatalos az Európai Bizottság határozata, felfüggesztik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból a Magyarországon megvalósuló „Társadalmi infrastruktúra” operatív program (TIOP) számára nyújtott időközi kifizetéseket. Ahogy írja a 444.hu, a TIOP esetében a Bizottságnak nem csak egyes részletekkel, hanem a pályázatok irányítási és ellenőrzési rendszerével is problémája volt.

A TIOP-ból olyan magyar siker ágazatokat szokás finanszírozni, mint az oktatás, az egészségügyi ellátás, vagy a munkaerő-piaci és szociális szolgáltatások infrastruktúrájának fejlesztése.

A pontos összeg nem ismert, sajtóhírek szerint valahol 37,5 és 67,6 milliárd forint között lehet a zárolás mértéke.

Ugyanakkor még nem kell elbúcsúznunk végleg ettől az összegtől. Ha az Orbán-kormány korrigálja az Európai Unió által kritizált pályáztatási gyakorlatát, és elfogadja a büntetést (5-95 százalék), akkor újra hozzáférhet a létfontosságú pénzhez. A másik lehetőség, hogy az Európai Unió Bíróságához fordul, ám ha ott veszít hazánk, akkor a teljes összeget elveszíthetjük.

Márpedig Orbán Viktor körének gyors és látványos meggazdagodásából kiindulva, valahol valami biztosan nem stimmel, azaz nem valószínű, hogy jog asztalára terítené a Fidesz-kormány a szennyest.

Marad a hitel?
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »