Ezt nem láttuk jönni: maga a kormány ismerte be, hogy óriási baj van az egészségügyben

Ezt nem láttuk jönni: maga a kormány ismerte be, hogy óriási baj van az egészségügyben

MTI nyomán

Az ellenzék és a szakmai szervezetek évek óta kongatják a vészharangot a magyar egészségügy egyre válságosabb helyzete miatt, ám most a legváratlanabb helyről, egyenesen a kormánytól jött a beismerés: tényleg nagy a baj. A krízis egyik fő oka a megalázóan alacsony bérek miatt kialakult súlyos munkaerőhiány. Miközben lassan fél Nyugat-Európát kivándorlásra kényszerült magyar orvosok gyógyítják, a magyar beteg egy részét szakápolókra bíznák – akiket ráadásul még csak most kezdenek el képezni.

Az egészségügyi szakellátás minőségének javítása és

az egészségügyben tapasztalható munkaerőhiány

enyhítése érdekében mesterképzés indul három vidéki egyetemen diplomás szakápolók számára – ismertette Betlehem József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

A másfél éves képzés nyomán az ápolók olyan,

egyébként orvosok által végzett feladatokat is elláthatnak,

elsősorban krónikus betegségek kezelésekor, amelyek sürgős szakorvosi beavatkozást nem igényelnek – közölte a népegészségügyi és egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

Egyelőre húsz ápolóval indul a képzés, ám a jelentkezők száma megközelíti a kétszázat. Jövőre a fővárosban is kezdődnek keresztféléves kurzusok. A kiemelt szakápolók elsősorban olyan népbetegségek kezelésénél működhetnek majd közre, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a véralvadási zavarok – mondta a biztos.

Az ágazati bértábla ma is lehetőséget nyújt a differenciálásra, ám 2019-ig, az első kurzus befejezéséig külön premizálási rendszer is kidolgozható a kiemelt szakápolók számára – tette hozzá.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »