Ezt még biztos nem tudta a futásról

Egy új vizsgálat bebizonyította, hogy naponta egy 5-10 perces, normál tempójú futás éppen annyira egészséges, mint hetente egy háromórás intenzív.

Ha valaki tenni akar az egészségéért, nem muszáj hosszú órákat sprintelni, egy új vizsgálat bebizonyította ugyanis, hogy naponta egy 5-10 perces, normál tempójú futás éppen annyira egészséges, mint hetente egy háromórás intenzív. Texasi kutatók 55 ezer felnőtt sportolási szokásait vizsgálták, eredményeiket a Journal of the American College of Cardiology című tudományos folyóiratban tették közzé. Átlagosan három évvel hosszabbítja meg akár a rövid távú, akár a hosszú távú rendszeres futás az futók életét a nem futókhoz képest. A kutatás szerint a mozgás sebességének sincs jelentősége, már az is nagyon jó, ha valaki kevesebb mint 10 km/h-val fut.

Szíverősítő, fájdalomcsillapító, kiváló ellenszer demencia és depresszió ellen, segítségével javulhat a fizikai teljesítményünk, állóképességünk és kitartásunk. Futni jó.

Kukába a sportmítoszokkal?

Akik szabadidejükben szívesen sportolnak, gyakran esnek abba a hibába, hogy szakértőként beszélnek a sportról – legalábbis ez a következtetés vonható le akár a fitnesztermekben elejtett mondatokból, vagy az ismerősökkel, barátokkal való beszélgetésekből. A sportról való eszmecserék alkalmával gyakran kevesebb mint öt perc is elegendő, hogy a résztvevők rossz teóriát kezdjenek el egymás között terjeszteni. Vannak, akik meg vannak győződve például arról, hogy a téli sportok károsítják a tüdőt. Vannak, akik azt tanácsolják, hogy több mint 30 percig kell edzeni, mivel a zsírégetés fél óra után indul csak be. Valóban így van?

Tudta, hogy a rendszeres, órákig tartó ülés tönkreteheti azokat a pozitív élettani hatásokat, amiket a sport nyújthat? Azt eddig is tudtuk, hogy a mozgás hiánya méreg a test számára, de azt, hogy milyen hihetetlen mértékben károsítja az agyat, most sikerült kísérlettel bizonyítani.

Ötven év felett lelassulnak a test regenerációs folyamatai. Ennek ellenére meg van a módja annak, hogy hatékonyan fellépjünk a teljesítőképesség csökkenésével szemben. És tulajdonképpen ez az egyetlen, ami igazán használ az öregedés ellen: a hosszú távú kitartást fejlesztő sportok űzése.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Így hidratálj futás közben!Ételek: hány óra futással lehet ledolgozni?Rovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: életmód, futás, tanulmány, egészség, egészséges életmódForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »