Ezt jósolták elemzők a fogyasztói árak emelkedése kapcsán

Továbbra is az energiaárak alakulása határozza meg az infláció mértékét – mondta a Világgazdaságnak Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza. Emellett fontos kiemelni még a feldolgozatlan, nyers élelmiszereket is, amelyeknél az év elején még némi felfutás volt tapasztalható, azonban ez az inflációs árnyomás mostanra enyhülni látszik. Összességében ez a két fő tétel befolyásolja most az infláció alakulását. Ezek együttes enyhülése miatt az ING-nél az várják, hogy a májusi 2,1 után ismét 2 százalék alá esik az éves infláció – júniusra 1,9 százalékot vártak.

Fotós: Móricz-Sabján Simon

Mind az energia, mind a nyers élelmiszerek árai volatilisen mozognak, tehát a maginflációba nem számítanak bele. Májusban ez is 2,1 százalékon állt, így júniusban tovább emelkedhetett. Hirtelen megugrásra nem számít az elemző: Virovácz 2,2-2,3 százalékos maginflációt várt hétfőn, amely tehát egy ideig magasabb lehet a fő inflációs mutatónál. Az ING-nél úgy kalkulálnak, hogy a maginfláció az év végére meghaladhatja a 2,5 százalékot, míg az infláció valahol 2,5 és 3 százalék között lesz. A jegybank számára kedvező sávban mozog az inflációs mutató, az MNB-nek nem kell aggódnia, hogy fel kell adnia a laza monetáris politikáját – tette hozzá Virovácz.

Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője és Nyeste Orsolya, az Erste szenior makrogazdasági elemzője is 1,9 százalékos éves inflációt várt júniusra. A Világgazdaságnak mindketten kiemelték, hogy jelentős üzemanyagár-csökkentés volt a hónapban, ez volt a legnagyobb hatással a júniusi inflációs adatra.

A fogyasztói árak emelkedése februárban érte el az idei csúcsot, amikor 2,9 százalékon tetőzött, azóta folyamatosan csökken az infláció. Török szerint továbbra is az üzemanyagárak alakulása a meghatározó. Ha az üzemanyagárakban nem lenne már az idén változás – és az euró-dollár árfolyamban sem –, akkor szerinte az év végére 2,3 százalékos inflációt lehetne várni.

Azonban, ha emelkednének az olajárak, például a Brent hordónkénti ára szép lassan elérné az 55 dollárt, akár a 3 százalékot is elérhetné infláció, de az éves átlag akkor is csak 2,5 százalék lenne. Török úgy véli, hogy az idén már sem az olaj-, sem az üzemanyagárak nem mennek lejjebb, ahogy nagy valószínűséggel az infláció sem éri el a 3 százalékot év végére. Azonban a maginfláció tartósan emelkedik, és az év végére elérheti a 3 százalékot.

Az Ersténél tartósan 2 százalék feletti maginflációt, és a következő hónapokban az infláció lassú emelkedését várják. Nyeste hozzátette, hogy az inflációs célt az idén sem fogjuk elérni – az év végére 2,1 százalékos fogyasztóiár-emelkedést vár, míg az éves átlag 2,2 százalék lehet –, viszont jövő tavasszal 3, 2018 végére pedig 3,6 százalék lehet az infláció mértéke.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »