Ezrével távoznak a menekültek

A tavalyi emberáradat töredéke kér menedéket Svédországban, és sokan haza is mennek.

Idén január és augusztus között nem kevesebb mint 10655 menedékkérő távozott Svédországból. Közéjük számolták azokat, akik visszavonták menedékkérelmüket, és azokat is, akiknek visszautasították a beadványát. A Svédországot önként elhagyók nem csupán az állam számlájára utaznak haza repülővel, de még 30 ezer korona – körülbelül egymillió forint – támogatást is kapnak az újrakezdéshez, családonként nagyjából 2,5 millió forintnyi korona a limit.

Svédországban tavaly rekordszámú, 163 ezer külföldi keresett menedéket, a lakosság arányában hozzájuk érkeztek a legtöbben az uniós tagországok közül. A jogszabályok megszigorításával párhuzamosan viszont ez a szám drámaian csökkent, eddig idén 19270-en nyújtottak be menedékjogi kérelmet – írja a Sydsvenskan című újság. Bár Svédország Schengen-tagállam, az átkelőkön csak fényképes igazolvány felmutatásával engednek bárkit keresztül, idén nyár óta ráadásul már csak ideiglenes tartózkodási engedélyeket adnak ki, és megnehezítették a családegyesítést is. A szigorításokat korábban élesen bírálták jogvédő szervezetek és egyházi elöljárók is.

A Svédországba érkezettek közül azok, akiknek menedékjogi kérelmét elutasítják, sem napidíjat, sem szállást nem kapnak. Mindeddig kétezer-ötszázan veszítették el így jövedelmüket, közülük néhány százan hagyták el az országot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »